UREĐENJE STARIH GRADOVA

75.000 KM za projekt uređenja starog grada "Pset" kod Bosanske Krupe

11.10.2023. 17:22 / Izvor: Akta.ba
ugovor pset

Projekt uređenja Starog grada 'Pset' provodit će se tri godine.

Danas je na Starom gradu Ostrožac upriličeno potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava za realizaciju projekta "Uvezivanje i uređenje starih gradova Unsko-sanskog kantona – Krajiške staze kulturne baštine". Ovom prilikom potpisan je i ugovor između Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona i Grada Bosanska Krupa kojim su definisane međusobne obaveze i odgovornosti u vezi sa realizacijom projektnih aktivnosti.

Ukupna vrijednost danas potpisanog ugovora je 75.000,00 KM, od čega je Ministarstvo privrede osiguralo 62.500,00 KM, dok će iz Budžeta Grada Bosanska Krupa biti izdvojeno 12.500,00 KM.

Sredstva po ovom ugovoru koristit će se za izradu glavnog projekta uređenja Starog grada "Pset", te za sanacione radove na oštećenim elementima i samo uređenje Starog grada "Pset". 

"Nakon više od godinu dana rada i pripreme danas su potpisani ugovori za uređenje starih gradova na području Unsko-sanskog kantona. Projekt uređenja Starog grada 'Pset' provodit će se tri godine, tako da će podrška na kraju ukupno iznositi 187.500,00 KM. Ovo je još jedna podrška razvoju turizma i zajednički nastup Unsko-sanskog kantona u sferi turizma. Čestitam Centru za kulturu i obrazovanje Bosanska Krupa i zahvala ministrici Samri Mehić i zastupniku Nisvetu Jusiću za ovaj projekt", istakao je ovom prilikom gradonačelnik Armin Halitović.

Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona zajedno sa Turističkim vijećem USK osmislilo je projekt pod nazivom "Uvezivanje i uređenje starih gradova u Unsko-sanskom kantonu – Krajiške staze kulturne baštine". Cilj projekta je stvaranje jedinstvenog turističkog proizvoda koji će obuhvatiti sve lokalne zajednice u našem kantonu, a namjera je potaknuti ulaganja u revitalizaciju i obnovu starih gradova koji predstavljaju neizmjerno historijsko bogatstvo i turistički potencijal.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije