INVESTICIJA NA MARIJIN DVORU

Edin Džeko i Amer Bukvić u zajedničku firmu uložili po 5,4 miliona KM, evo šta grade

18.10.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
DŽEKO I BUKVIĆ

Bivši direktor BBI banke Amer Bukvić i bh. reprezentativac Edin Džeko grade poslovno-stambeni objekat "Premier Park" na Marijin Dvoru.

Bivši direktor BBI banke Amer Bukvić i bh. reprezentativac Edin Džeko grade poslovno-stambeni objekat "Premier Park" na Marijin Dvoru, objavio je jučer Biznisinfo.

Ambiciozna stambeno-poslovna zgrada smještena je iza Sarajevo City Centra (SCC), a prema projektu imat će garaže na dva podzemna sprata, šest spratova i potkrovlje. Završetak radova na ovom objektu planiran je za kraj 2024. godine.

Lokacija na Marijin Dvoru

 

Prema podacima Akta.ba portala, Bukvić i Džeko su zajednički vlasnici firme "Premier Investment Group d.o.o. Sarajevo" sa kapitalom od po 5,4 miliona KM, tako da je ukupni kapital firme 10,9 miliona KM.

Direktorica firme ja Bukvićeva supruga, Amina Kulović-Bukvić. 

 

premier

 

ATRAKTIVNE LOKACIJE

Podsjećanja radi, pored ove lokacije, Bukvić je vlasnik i 15 duluma građevinskog zemljišta također na Marijin Dvoru. Ovo zemljište je Općinski sud u Sarajevu početkom 2021. godine uknjižio na firmu Amera Bukvića, iako je to bilo zabranjeno odlukom višeg suda zbog sumnje da su ga njegovi prethodni vlasnici stekli na nezakonit način.

Prethodni vlasnik vrijednog zemljišta u centru grada je bila firma "Profin-Invest".

Prema pisanju CIN-a, prodaju 14,6 duluma zemljišta na Marijiin Dvoru zabranio je Kantonalni sud u Sarajevu još u septembru 2019. godine. Učinio je to nakon što mu je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) predočilo dokaze o navodnim zloupotrebama Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića, vlasnika preduzeća "Profin-Invest" na koje je nekretnina bila uknjižena.

Vlasnici "Profin-Investa" i još 17 drugih privatnika i funkcionera optuženi su u maju ove godine za pronevjeru više od 30 miliona KM kredita i zajmova bankarske grupe "Nova ljubljanska banka" (NLB) iz Slovenije, nezakonitu trgovinu dionicama i pranje novca..Tužilaštvo je na kraju odustalo od optužnice protiv "Profin-Investa" jer firma više nije imala imovine.

Oni su nekretnine stavljali kao garancija za povrat 43 miliona KM kredita i zajmova koje su odobrili "Profin-Investu" 2008. i 2009. godine. Krediti su trebali biti iskorišteni za kupovinu i uređenje zemljišta na Marijin Dvoru i izradu planova za izgradnju poslovnog centra NLB, ali je projekat propao.

"MDC nekretnine" u vlasništvu Amera Bukvića i članice NLB Grupe su ujedno postigle i dogovor u vezi sa preuzimanjem velike parcele od 14,6 duluma zemljišta na Marijin-Dvoru, ali je prethodno bilo potrebno razmrsiti međusobne odnose između Slovenaca i "Profin-Investa".

Nakon blokade, nekretnina na Marijin Dvoru je povjerena na čuvanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Zemljište procijenjeno na najmanje 27,3 miliona KM bi u slučaju osuđujuće presude pripalo Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Međutim, odlukom Općinskog suda ono je u julu oduzeto od Agencije i dodijeljeno Bukvićevoj firmi.

Tužilaštvo i pojedini pravnici smatraju da Općinski sud nije smio zanemariti zabranu i donijeti odluku o promjeni vlasnika.

 

premier park

Projekat "Premier Parka"

SVI POSLOVI AMERA BUKVIĆA ​

Amer Bukvić je 2021. godine napustio BBI Banku koju je vodio 15 godina i preuzeo rukovodeću funkciju u Islamskoj razvojnoj banci. Bukvić ima nekoliko firmi koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Prije svega Management Development Consulting, zatim Premier Investment Group d.o.o. Sarajevo, potom Andalucia Hospitality d.o.o. Sarajevo u kojoj vlasništvo dijeli sa Arapom Abdulla Ahmed Sulaiman Al-Hady i Mirsadom Ćatićem. 

Bukvić preko ovih firmi ima suvlasništvo u poznatim sarajevskim restoranima "Cordoba", "Sevilla", "Marbella", "Food Market", "Kimono", "Espana".

Kao većinski vlasnik MDC-a postao je i vlasnik "Termesa", profitabilne kompanije koja je donedavno upravljala hotelom "Krone". 

Sarajevski hotel Krone i restoran Cordoba na Ilidži preuzela je nova kompanija New Oasis, o čemu je naš portal izvijestio prošle sedmice.

Edin Džeko

DŽEKO ULAŽE U NEKRETNINE​​

S druge strane, i naš proslavljeni reprezentativac već godinama ulaže u nekretnine. Spisak nekretnina u Sarajevu koje je on kupio prilično je dug. Od ranije je poznato da je Džeko vlasnik Šipad Komerca u centru grada, kojeg je platio skoro 5 miliona KM. U njegovom impozantnom imovinskom kartonu je i luksuzni stan u Ferhadiji, kao i kuće na Poljinama. 

Osim u svom gradu, Džeko ulaže i u susjednoj Hrvatskoj. Zajedno sa svojim velikim prijateljem i bivšim reprezentativcem Senijadom Ibričićem izgradio je turistički objekat u Grljevcu u blizini Splita. Radi se o zgradi sa šest stambenih jedinica s pogledom na more za koje su Džeko i Ibričić vrlo brzo našli kupce.

U obraćanju na Sarajevo Business Forumu kazao je da je uvijek bio ponosan na svoje korijene i spreman je pomoći svojoj zemlji na bilo koji način. Izrazio je nadu da će vidjeti mnoge investicije u svojoj domovini u vremenu koje je pred nama. Umjesto nadanja, odlučio se za akciju. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije