u toku građevinski radovi

U Trebinju će biti izgrađen pogon za pakovanje proizvoda

26.10.2023. 08:04 / Izvor: Akta.ba
trebinje

Da bi se proizvodi naših lokalnih poljoprivrednika našli na tržištima u inostranstvu, neophodno je da se prođu određene procedure i testiranja.

Da bi se proizvodi naših lokalnih poljoprivrednika našli na tržištima u inostranstvu, neophodno je da se prođu određene procedure i testiranja. Važnu ulogu ima i adekvatna ambalaža, bez koje izvoz ne bi bio moguć.

Takva situacija, navela je da Razvojna agencija grada Trebinja u saradnji sa Agrarnim fondom i Gradom Trebinjem, pokrene novu investiciju u oblasti poljoprivrede. Riječ je o projektu izgradnje pogona za pakovanje proizvoda u Popovom polju, sa ciljem da se domaćim proizvođačima olakša mogućnost izvoza.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje, istakao je ovo četvrti put za redom da su prošli poljoprivredni projekat Investicione razvojne banke RS, gdje su im odobrane sredstva u iznosu od 120.000 KM, te je dodao da je Trebinje jedina lokalna zajednica u RS, kojoj su odobrene takve vrste projekata.

"U planu je da u Petrovom polju, izgradimo pogon za pakovanje, za početak će biti objekat od 50 kvadratnih metara. Nabavit ćemo sve mašine za pakovanje džemova, sireva, sokova, etiketirke, sterilizatori za flaše, tegle i tako dalje", naglasio je Dutina, prenosi Trebinje Danas.

Prema riječima Veselina Dutine, tenderske procedure su završene i u toku je izvođenje građevinskih radova na objektu.

Postavlja se pitanje, koje benefite će dobiti lokalni proizvođači i koliko će im ovaj projekat pomoći u izvozu svojih proizvoda?

"Sa proizvođačima sa kojima sarađujemo imat ćemo potpisan ugovor o otkupu proizvoda. To znači da će oni u pogonima Agrarnog fonda pakovati proizvode, mi ćemo dobiti sva odobrenja koja su potrebna i na takav način će se proizvodi naših poljoprivrednika moći naći na drugim tržištima", objašnjava direktor Agrarnog fonda.

Projekat izgradnje pogona za pakovanje proizvoda donijet će olakšice u izvozu hercegovačkih proizvoda a proizvođačima širenje na druga tržišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije