RAZVOJ GRADA

Bihać kreće sa investicijom vrijednom 2 miliona KM

27.10.2023. 08:25 / Izvor: Akta.ba
BIHAĆ

Izradom projektne dokumentacije stvaraju se preduslovi za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji odbrambenog nasipa "Velhovo".

U organizaciji Grada Bihaća i Agencije za vodno područje rijeke Save u prostorijama Gradske vijećnice Bihać održana je prezentacija Glavnog projekta "Sanacija i rekonstrukcija odbrambenog nasipa Velhovo".

Izradom projektne dokumentacije stvaraju se preduslovi za izvođenje radova na sanaciji i rekonstrukciji odbrambenog nasipa "Velhovo".

"Realizacijom ovog projekta ostvarit će se strateški ciljevi u svrhu razvoja grada Bihaća, odnosno zaštita od plavljenja predmetnog područja, naročito područja Bakšaiša, Kralja i Pokojskog polja čime se smanjuju materijalne štete stanovništvu, poljoprivrednim resursima i građevinskom zemljištu izazvane poplavama u navedenim područjima, zatim mogućnost korištenja plavnog i močvarnog zemljišta u druge svrhe, kao i zaštita od plavljenja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Bihaća. Projektantska procijenjena vrijednost investicije je 2 mil KM", saopšteno je iz Grada Bihaća.

BIHAC

U prezentaciji glavnog projekta odbrambenog nasipa "Velhovo" koji je izradio IPSA Institut iz Sarajeva se navodi da se nasip nalazi u sjevero-zapadnom dijelu šireg urbanog područja grada Bihaća, prolazeći kroz naselja Kralje i Pokoj. Proteže se desnom obalom rijeke Une, a ukupna dužina je 3.734 m.

Nasip je maksimalne visine do 2 metra, širine krune nasipa do 2 metra.

U projektu se ističe da je obilaskom terena i uvidom u geodetski snimak postojećeg stanja vidljivo je da je odbrambeni nasip prekinut izgradnjom individualnih objekata, pristupnim putevima za objekte smještene u inundaciji, a primijećena je i izgradnja stepenica, ograda i sličnih objekata na samom nasipu.

Trasa rekonstruisanog nasipa je postavljena na način da prati trasu postojećeg nasipa. Kao što je i prikazano postojećim stanjem, nasip je podijeljen na dio koji prolazi kroz naselje Kralje u dužini od 3.300 m i dio koji prolazi kroz naselje Pokoj u dužini od 427 m. Ukupna dužina rekonstrukcije nasipa kroz naselje Kralje iznosi 3.334 m dok dužina rekonstrukcije kroz naselje Pokoj iznosi 451 m.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije