PROJEKT OBNOVE

Travnička tvrđava dobija pomoć iz Fonda američkih ambasadora

31.10.2023. 07:23 / Izvor: Federalna.ba
travnička tvrđava

Foto: Travnik.ba

Projekt obnove i zaštite srednjovjekovne travničke tvrđave Stari grad jedan od 28 koji sredstvima iz Fonda američkih ambasadora.

Projekt obnove i zaštite srednjovjekovne travničke tvrđave Stari grad jedan od 28 koji sredstvima iz Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa za 2023. godinu podržava Ambasada SAD-a u našoj zemlji. Kulturno naslijeđe pripada svima. Učenje o prošlosti potrebno je radi razumijevanja sadašanjosti, ali prije svega sprečavanja iskrivljavanja historije, poručio je američki ambassador Michael Murphy.

Srednjovjekovna tvrđava Stari grad u Travniku, čiju je zaštitu i restauraciju Zavičajni muzej počeo prije nešto više od dvadeset godina, pretvorena je u zaštićeno dobro i turističku destinaciju posjećenu tokom cijele godine. Kontinuitet obnove i zaštite tvrđave podržala je i američka ambasada u našoj zemlji.

"Kandidirali smo na ovaj fond američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa riješeni da zaista pokušamo i veoma smo sretni i ponosni da smo uspjeli", kazala je Fatima Maslić, direktorica JU Zavičajni muzej.

ambasador

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović istakao je kako srednjovjekovlje može ponuditi jedan prostor za bolje razumijevanje - i pored svih kontroverzi oko historijskog tumačenja srednjovjekovlja, vjerovatno je ono, dodao je, bazični element našeg zajedništva.

Ističući zadovoljstvo što može održati govor u srednjovjekovnoj tvrđavi, američki ambasador Michael Murphy naglasio je da je Fond američkih ambasadora od svog osnivanja pomogao više od hiljadu projekata u svijetu. Sredstvima Fonda u BiH su podržana 23 projekta, vrijednosti 2,4 miliona dolara.

"Ovo je nešto jedinstveno, nešto što je nastalo u srcu zapadnog Balkana i nešto što je oblikovala multietnička zajednica koja postoji na zapadnom Balkanu. Nije to samo ova tvrđava, to je i Zvornik, to je i Kulen-Vakuf, to je nešto što treba čuvati i nešto što treba da cijene svi u euroatlantskoj zajednici i u svijetu", poručio je ambasador Murphy.

Sa 75.000 američkih dolara do naredne bi godine trebalo sanirati nekoliko kritičnih dijelova tvrđave u kojoj se dio zida, planiranog za zaštitu u okviru ovog projekta, prije tri dana urušio. Ovo je i poziv državnim institucijama da u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa zemlje na čijem su čelu - budu revnosniji. Jer ono pripada svim bh. građanima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije