BEZBJEDAN IZVOZ

Poljoprivrednici u Trebinju dobili pakirnicu vrijednu 33 hiljade KM

09.11.2023. 08:42 / Izvor: Nezavisne novine
trebinje

Za početak će se ovdje pakovati samo proizvodi biljnog porijekla

Trebinjski Agrarni fond je, u saradnji sa Razvojnom agencijom grada Trebinja i preduzećem "Radnik", za sve male poljoprivrednike ove lokalne zajednice realizovao projekat pogona za pakovanje njihovih proizvoda, a cjelokupna vrijednost investicije je oko 33.000 maraka bez PDV-a.

"Odlučili smo se za ovaj projekat kako bi svi mali poljoprivredni proizvođači, koji su sa nama kooperanti, mogli u perspektivi izvoziti svoje proizvode na druga tržišta, prvenstveno u Srbiji zato što smo nedavno u Beogradu otvorili Hercegovačku kuću", pojasnio je Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda koji je sa predstavnicima Razvojne agencije i preduzeća Radnik bio na terenu u Petrovom polju, gdje se već postavlja pogon pakovanja.

Za početak će se ovdje pakovati samo proizvodi biljnog porijekla, poput sokova, džemova, ali i čajeva, eteričnih ulja i različitih melema koji nemaju primjese životinjskog porijekla, dok će pakovanje proizvoda životinjskog porijekla biti realizovano u narednoj fazi.

"U narednom periodu će se raditi i taj pogon za prerađevine životinjskog porijekla, nakon što se poslije izgradnje objekta koja je pri kraju, nabavi i šest mašina za pakovanje i sve ovo sertifikuje, kako bi se prostor stavio u upotrebu, a proizvodi bezbjedno izvozili na sva tržišta, čemu se nadamo da ćemo završiti do Nove godine", dodao je Dutina.

Budući da je armirano-betonska ploča za objekat već izlivena i da je na nju postavljena čelična konstrukcija za objekat, što izvodi preduzeće "Radnik", direktor ove firme Bojan Čvoro je pojasnio da je montažni objekat u fazi montiranja, a da se u narednim danima postavljaju i otvori, nakon kojih slijede vodovodne, kanalizacione i elektro instalacije.

"Kada to završimo sva oprema koja bude došla stavlja se odmah u funkciju, odnosno, u namjenu za pakovanje hrane, što će podrazumijevati i bržu i jeftiniju distribuciju dobro upakovane hrane“, kazao je Čvoro, preciziravši da je površina objekta 40 kvadrata, sa duplo većom armiranom pločom.

Bojan Benderać, direktor Razvojne agencije Trebinje je podsjetio da se sve radi u okviru projekta "Osnaživanje lokalnih kapaciteta za efikasniju poljoprivrednu proizvodnju", te da sve finansira Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, preko koje su ranije realizovali nabavku plastenika, nabavku hladnjače, mini sirana za poljoprivrednike, te rashladnih vitrina i suncobrana za Gradsku pijacu.

"Kada smo pisali projekat znali smo za planove otvaranja Hercegovačke kuće u Beogradu i računali na još veći izvoz, tako da se ovaj projekat sam nametnuo, s obzirom da se hrana mora adekvatno pakovati za dalju distribuciju, kako bi se sačuvao njen kvalitet", kazao je Benderać.  

Pogonom pakovanja u Petrovom polju kod Trebinja će gazdovati Agrarni fond, a o svemu će brinuti tehnolog koji je već zaposlen u ovom preduzeću, dok će pakovanje proizvoda obavljati i njihovi radnici, ali i sami proizvođači koji budu donosili svoje proizvode, iako se u perspektivi planira i otkup sirovine koju će ovdje prerađivati i pakovati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije