energetska stabilnost

Dogovoreno intenziviranje saradnje na izgradnji HE Buk Bijela

09.11.2023. 10:41 / Izvor: Akta.ba
energtika

Đokić je istakao da projekti kao što je izgradnja HE Buk Bijela imaju mnogo širi značaj i od regionalnog.

Izgradnjom HE Buk Bijela proizvodni kapaciteti obe elektroprivrede, i Srbije i Republike Srpske, koje realizuju ovaj projekat, biće značajno osnaženi, što će doprinjeti većoj energetskoj stabilnosti i nezavisnosti, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Na sastanku sa kolegom iz Republike Srpske, ministrom energetike Petrom Đokićem, istaknut značaj regionalne saradnje i izražena spremnost za intenziviranje saradnje u realizaciji zajedničkih projekata, a posebno na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela na gornjem toku Drine.

"Trećina našeg energetskog miksa je iz hidroenergije, koja je čist izvor energije. Uložićemo dodatne napore da se u realizaciji ovog projekta s naše strane prevaziđu izazovi, kako bi Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije, mogla da krene u gradnju ove hidroelektrane čim se stvore preduslovi i sa strane naših partnera", istakla je ministarka.

Đokić je istakao da projekti kao što je izgradnja HE Buk Bijela imaju mnogo širi značaj i od regionalnog i da je potrebno stalnom komunikacijom i dogovorima osigurati njegovu nesmetanu realizaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije