Sigurnije i stabilnije snabdijevanje Srbije gasom

Završeni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska

04.12.2023. 10:55 / Izvor: seebiz.eu
srbija

Gasovod Srbija-Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vrijeme, za 12 mjeseci.

Ministarica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da su završeni svi radovu na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska.

Ona je, tokom obilaska tog "strateški značajnog projekta" za Srbiju kazala da očekuje puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedjelje, saopštio je njen kabinet.

Rekla je i da će se time omogućiti sigurnije i stabilnije snabdijevanje Srbije gasom iz različitih izvora, "posebno iz Azerbejdžana".

U saopštenju piše da je kazala da je gasovod Srbija-Bugarska prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vrijeme, za 12 meseci.

"Izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri mjerno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedjelje", rekla je ona.

Podsjetila je da je potpisan ugovor o interkonekciji sa "Bulgartransgasom" i komercijalni ugovor o snabdijevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, do kraja sljedeće godine.

Prma njenim rečima, iz Azerbejdžana će se Srbija snabdijevati sa 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok se od 2027. te količine mogu povećati i tri puta.

Ukazala je da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dijela Srbije i procesa zelene tranzicije, te da će omogućiti priključenje privrede i domaćinstava na gas.

"U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdujevanje gasom, da možemo da pređemo sa korištenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije", rekla je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije