Usvojeno na sjednici SO Foča

Za izgradnju privremene sanitarne deponije određena lokacija u MZ Kozja Luka

12.12.2023. 13:04 / Izvor: Fena
Foča

Odbornici Skupštine opštine Foča usvojili su odluku o određivanju lokacije u mjesnoj zajednici Kozja Luka za izgradnju nove privremene sanitarne deponije.

Odbornici Skupštine opštine Foča (RS) usvojili su odluku o određivanju lokacije Grabe na području mjesne zajednice Kozja Luka za izgradnju nove privremene sanitarne deponije.

Kako su na sjednici naglasili predstavnici lokalne uprave, na ovaj način riješit će se dugogodišnji problem ove opštine.

Prema zaključku koji je usvojen na sjednici SO Foča, izgradnjom odlagališta otpada na lokalitetu Grabe u MZ Kozja Luka riješit će se dugogodišnji problem preopterećenosti sadašnje deponije u naselju Rječica.

To je prilika za uređenje Pješčanih piramida i pećine Ledenjače, jer će se pokrenuti inicijativa da se to područje proglasi parkom prirode.

Nova lokacija za privremenu deponiju od Pješčanih piramida udaljena je oko 1200 metara i okružena je brdima, a izvršna vlast smatra da se radi o trenutno najboljem rješenju za izgradnju te naglašavaju da ono ne ugrožava život i zdravlje stanovnika, izvorišta, kao ni turističke potencijale.

Time se definitivno odustalo od prvobitne odluke za izgradnju deponije u Filipovićima zbog protesta i nezadovoljstva mještana.

Brojni stanovnici Filipovića, Paunaca, Jošanice, Ustikoline, Cvilina i drugih naselja, odlučost da spriječe gradnju deponije u Filipovićima, iskazali su i na prootestima u augustu prošle godine te potpisivanjem peticije.

Tada su poslali jasnu poruku da će se protiv toga boriti svim sredstvima jer bi, kako su upozorili, deponija u Filipovićima ugrozila živote i zdravlje stanovnika više od 35 naselja i sela, sa obje strane entitetske linije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije