Posjetiteljski centar Gračine

Otvoren prvi „in situ“ muzej u Hercegovini

15.12.2023. 14:41 / Izvor: Fena
ljubuški

U Ljubuškom je u danas otvoren Posjetiteljski centar Gračine, najznačajnija investicija u arheologiju ljubuškog kraja.

U Ljubuškom je u danas otvoren Posjetiteljski centar Gračine, najznačajnija investicija u arheologiju ljubuškog kraja.

Radi se o prvom "in situ" (na licu mjesta) muzeju u kojem je smještena zbirka arheoloških nalaza pronađenih u istraživanjima lokaliteta Gračine, a ukupna vrijednost radova iznosila je više od 200 hiljada eura.

Nositelj projekta bila je Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) – HERAG, a partneri na projektu bili su Grad Ljubuški iz BiH, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Splitsko-dalmatinske županije iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

"Uistinu je ovo jedan izvanredan primjer toga što europski fondovi i Interreg projekti prekogranične suradnje mogu donijeti dobroga lokalnoj zajednici. S jedne strane, očuvanje kulturne baštine i vrijednih kulturnih nalazišta koji su ovdje prisutni, a s druge strane povećanje atraktivnosti grada, utemeljeno upravo na toj baštini.", rekao je prilikom otvaranja centra Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Republike Hrvatske.

Dodao je kako su se ovakvi i slični projekti na primjerima hrvatskih gradova pokazali kao iznimno dobri, te su ti gradovi postali atraktivniji i turistima i stanovnicima.

"S Interreg programom nastavljamo i dalje u novom razdoblju, a kako smo kroz inicijativu RH povećali izdvajanja za Interreg programe sa 60 milijuna na 120 milijuna eura, očekuje nas još puno ovakvih i sličnih projekata. Upravo se kroz uključivanje lokalne samouprave s ovih i prekograničnih područja, koji zajedno u partnerstvu s hrvatskim i crnogorskim institucijama, nastavljaju razvijati projekti koji se temelje na kulturi, prirodnoj baštini, ulaganjima u poduzetništvo, kao i ulaganjima u zdravstvo i ostalo. Cilj Interreg programa je da se ljudi uključuju, da se iskustva izmjenjuju, da se stvara suradnja po važnim pitanjima i da se na taj način stvaraju pretpostavke za nove razvojne projekte koji mogu unaprijediti život na ovome području.", izjavio je ministar Erlić.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić podsjetio je kako je Ljubuški i njegova okolica područje bogato kulturno-povijesnom baštinom, koju nastavljaju razvijati i turistički prezentirati kroz ove i slične projekte.

"Ukupna vrijednost je bila oko dva milijuna eura koje su se implementirale u naše tri zajednice, Ljubuški, Solin i Ulcinj. Mi smo osim ovog posjetiteljskog arheo-centra radili i na obnovi naše tvrđave herceg Stjepana, gdje smo završili središnju kulu i branič kulu u starom gradu. Na ovome nećemo stati, s našim partnerima iz Hrvatske (Grad Benkovac) i Crne Gore (Grad Herceg Novi) prijavili smo se na novi natječaj Interrega, gdje se nadamo nastaviti radove na našoj tvrđavi.", kazao je Markotić.

Poručio je kako Ljubuški ima što ponuditi turistima koji dolaze.

"Ovaj posjetiteljski arheo-centar bit će biser u našoj turističkoj ponudi. Imamo šta ponuditi, imamo šta pokazati turistima koji dolaze ovdje, radit ćemo na tome da još više to približimo i našim ljudima. Također, želimo pokazati svim onima koji dolaze u našu prelijepu Hercegovinu da imaju što vidjeti, da smo mi dio zapadnog svijeta već 2.000 godina, da znamo gdje pripadamo i gdje idemo, a to je EU koja je naša budućnost.", poručio je ljubuški gradonačelnik.

Važnost ovakvih projekata naglasio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Vlada RH, zajedno s nama u BiH, već sedam ili osam godina radi intenzivno na projektima, a ovo je jedan od njih stotine koji svjedoče gdje smo mi bili prije dvije tisuće godina. Centar koji danas otvaramo, kroz istraživanja koja tek slijede, svjedočit će o našoj povijesti, bogatstvu i tradiciji.", izjavio je Čović.

Čović je zahvalio Vladi RH na pomoći koju Bosni i Hercegovini pruža na putu ka euroatlantskim integracijama.

"Ono što danas radi Vlada RH, zajedno s nama, otvara nam europski put, europske perspektive i to ubrzano, bez obzira na našu neorganiziranost, rekao bih nesavršenost, u našem djelovanju unutar BiH. Najznačajniji dio svega je što resorno ministarstvo, koje predvodi ministar Erlić, nas obučava i educira, priprema za ono vrijeme kada ćemo biti članica EU. Standardi i ponašanje će i dalje biti isti, tako da svake godine možemo očekivati sve intenzivniju suradnju na ovim projektima i otvarati sebe za nove projekte. Možemo svijetu pokazati što je naša kultura i baština i to je ono što možemo podariti kao naše bogatstvo Europskoj uniji.", zaključio je Čović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije