Temelj razvoja visokog obrazovanja

Izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli će se odvijati u nekoliko faza

26.12.2023. 08:29 / Izvor: Federalna.ba
Univerzitet Tuzla

Prije 12 godina počelo se govoriti o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli.

Prije 12 godina počelo se govoriti o izgradnji kampusa Univerziteta u Tuzli. Od tada konkretnih aktivnosti nije bilo. Međutim, prije nekoliko dana Grad Tuzla dao je urbanističku saglasnost koja označava početak aktivnosti u procesu gradnje ovog objekta. Ovo je projekat koji je temelj razvoja visokog obrazovanja u Tuzli, poručili su predstavnici vlasti ovog kantona. Vlada Tuzlanskog kantona očekuje pomoć viših nivoa vlasti u izgradnji kampusa.

Oko 300 miliona maraka potrebno je za izgradnju kapusa Univerziteta u Tuzli. Izgradnja će se odvijati u nekoliko faza, a u prvoj  je planirano da se u prostor Kampusa smjeste Pravni, Filozofski, Ekonomski i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Zadnja dokumentacija za glavi projekat trebala bi biti završena do 20. januara.

„Paralelno pripremamo tender za izvođenje prvog objekta. Naša želja je da taj tender raspišemo do 1. marta. Time smo došli na korak do izgradnje. Za završetak prve faze trebamo negdje oko 60 miliona“, navodi Damir Zenunović, voditelj Operativnog tima za razvoj Kampusa.

„To je jedinstven prostorni kapacitet kojim ne raspolaže niti jedan univerzitet u regiji. To su 42 hektara na koja će se, sigurna sam, u narednim godinama izgraditi akademski grad u kojem će biti fakulteti labaratori, instituti“, istakla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Za realizaciju prve faze Vlada Tuzlanskog kantona kreditno se zadužila 10 miliona maraka, a obezbijeđena su i 4 miliona budžetskih sredstava. Međutim,  za izgradnju Kampusa kakav je u nacrtima, neophodna su sredstva koja Kanton nema, pa se iz Vlade nadaju da će naići na podršku i viših nivoa vlasti. Za ovakav projekat ne treba bježati ni od javno-privatnog partnerstva.

„To je grad u gradu, moramo biti svjesni toga. Ali mislim da treba u glavi stvoriti viziju, svako od nas, šta bi mogao značiti Kampus, kao tačka razvoja ne samo Tuzle, već i cijelog Tuzlanskog kantona i regije“, naglasio je Irfan Halilagić, premijer TK-a (SDA).

A šta će značiti izgradnja Kampusa za Univerzitet na kojem se iz godine u godinu smanjuje broj studenata. Prije otprilike deset godina na ovom Univerzitetu bilo je oko 10 hiljada studenata, a ove godine tek 1.269. Postavlja se logično pitanje. Ko će boraviti u kompleksu vrijednom 300 miliona maraka, koji se prostire na 42 hektara?

„Naravno da smo i o tome mislili. S Vladom TK-a donijeli smo i program mijera internacionalizacije Univerziteta. Imamo veliki broj upita, studenata sa strane koji žele svoje studiranje započeti na Univerzitetu u Tuzli“, kazala je Hadžigrahić.

Prema planovima, predviđeno je da radovi prve faze izgradnje  Kampusa budu završeni 2026. godine, kada bi se mogla useliti prva četiri fakulteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije