PROJEKAT VRIJEDAN OKO MILION KM

Novi odjeli psihijatrije i neuropsihijatrije u Kantonalnoj bolnici u Bihaću

03.01.2024. 09:05 / Izvor: Federalna.ba
bihac

Loši uvjeti u bolnicama širom Bosne i Hercegovine nisu nepoznanica ni pacijentima ni uposlenicima, koji u njima borave i po dvanaest sati dnevno.

Loši uvjeti u bolnicama širom Bosne i Hercegovine nisu nepoznanica ni pacijentima ni uposlenicima, koji u njima borave i po dvanaest sati dnevno. Dotrajalost, nedostatak novca, ali i volje, vrlo često su glavni razlozi loših uvjeta unutar bolnica. Ipak, menadžement Kantonalne bolnice u Bihaću je rekonstrukcijom nekoliko odjela pokazao da se tome može prkositi.

Nakon požara koji je zahvatio Kantonalnu bolnicu u Bihaću prije deset godina ulagalo se u one odjele koji su bili direktno zahvaćeni požarom. Sada je na red došlo i nekoliko drugih odjela, a jedan od njih je i Odjel psihijatrije.

"Oko milion konvertibilnih maraka će da izađe projekat, a u pitanju je u potpunosti renoviranje unutrašnjeg i vanjskog prostora, gdje će i pacijenti i uposlenici konačno dobiti nove prostorije", objašnjava Ermin Goretić, v. d. direktora Kantonalne bolnice u Bihaću.

Osim Psihijatrije, obnovljen je i Odjel neuropsihijatrije, a ovaj potez su pozdravili i uposlenici - kažu, jednostavnije je i sigurnije raditi u uređenoj zgradi.

"Na radost i zdravstvenih radnika, ljekara i medicinskog osoblja i drugih, ali posebno naših pacijenata - uvjeti u kojima smo mi radili su bili katastrofalni. Pozivam sve one koji upravljaju budžetima da nastave ovim putem", kazao je Edin Bašagić, načelnik Odjela neuropsihijatrije.

Osim toga, rekonstrukcijom Odjela ginekologije priprema se i posebna soba za pratnju porodilje.

"Odmah uz rađaonu će biti postavljena i nova operacijska sala gdje će pacijentica u slučaju komplikacija biti žurno prebačena. Odmah uz taj dio se rade apartmani za majku i bebu, ali i apartmani za pratnju", dodaje Goretić.

Prostorije bez vrata, ispucali plafoni i pločice doveli su do idejnog projekta potpuno nove zgrade Centra urgentne medicine. Svoj doprinos dali su i ljekari koji su ocrtali zidove obnovljenog Odjela dječije hirurgije, a sve pod jednim, zajedničkim motom – da se oni koji borave tu osjećaju ugodno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije