ODLUČILO MINISTARSTVO

Energokul nije dužan raditi okolišnu studiju za vjetropark na Vlašiću

05.01.2024. 10:37 / Izvor: Akta.ba
vjetropark

Federacija BiH je obavijestila preduzeće Energokul, koje planira vjetropark na Vlašiću, da ne mora da izradi studiju uticaja na životnu sredinu.

Federacija Bosne i Hercegovine je obavijestila preduzeće Energokul, koje planira vjetropark na Vlašiću, da ne mora da izradi studiju uticaja na životnu sredinu. Plan je za čak dvije stotine megavata, javlja Balkan Energy News.

Projekat vjetroparka VP Energokul u Srednjobosanskom kantonu dobio je 2022. preliminarno odobrenje za povezivanje na prenosnu mrežu. Lokacija je u koncesionom polju Ranča – Dobretići – Vitovlje Malo, predviđenom kantonalnim prostornim planom, na planini Vlašić. Na njoj su u planu još dvije vjetroelektrane.

Investitor, Energokul, podnio je u oktobru zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu svog projekta vjetroelektrane od 200 megavata, odnosno da nadležni utvrde da li je potrebna studija. Firma je registrovana u Travniku.

Premalo vremena za žalbe na odluku

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je posljednjeg dana 2023. objavilo da je odlučilo da studija nije neophodna. Zainteresovani imaju tek osam dana ukupno da dostave primjedbe i sugestije.

Ministarstvo je zaključilo da neće biti značajnih uticaja na okolinu i zdravlje ljudi. Obavezalo je investitora da u toku rada postrojenja sprovede mjere zaštite životne sredine. Između ostalog, da prati kretanje ptica i šišmiša. U odluci uopšteno stoji da postoji mogućnost da kompanija plati na ime štete koju nanese okolini, ali ne i koliko i kome.

Zaštitnici životne sredine i lokalni stočari su 2015. protestovali protiv dodjele koncesija za četiri vjetroparka na ovoj planini.

Prva faza je za 140 megavata

Energokul je ugovor o koncesiji potpisao 2016. godine s kantonalnim vlastima, za područje od 28,3 kvadratna kilometra. U najnovijem dokumentu piše da će se vjetropark prostirati na 21,3 kilometra šume, planinskih livada i pašnjaka.

Firma namjerava da postrojenje na Vlašiću izgradi u dvije faze, od kojih bi prva imala 140 megavata. Projekat predviđa 34 turbine prečnika najviše 155 metara i snage do šest megavata. Stubovi bi bili visoki do 102,5 metara, piše u pomenutom zahtjevu.

Devetnaest mašina je planirano da bude postavljeno na teritoriji opštine Dobretići, 14 na strani Jajca, a samo jedna u opštini Travnik. Puštanje u rad je predviđeno do početka oktobra 2027. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije