Antikoruptivni sistem

Kanton Sarajevo nastavlja jačati mehanizme za prijavu korupcije i zaštitu prijavitelja

18.01.2024. 15:35 / Izvor: Akta.ba
ks

Veliki interes za obuke potvrdio je da su institucije u Kantonu Sarajevo posvećene uspostavljanju efikasnih mehanizama za borbu protiv korupcije.

Institucije u Kantonu Sarajevo su iskazale izniman interes za učešće na obukama o prijavljivanju korupcije i zaštiti prijavitelja, te potvrdile da su posvećene izgradnji antikoruptivnog sistema.

Obuke pod nazivom "Interno i eksterno prijavljivanje, postupanje po prijavi i zaštita prijavitelja korupcije" organizovali su Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj obuka je bio upoznati predstavnike institucija s obavezama postupanja po prijavama korupcije i zaštiti prijavitelja koje su propisane Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

Od oktobra 2023. do januara 2024. godine u Sarajevu je održano 19 obuka. Obukama je prisustvovalo 346 predstavnika iz ukupno 189 institucija.

Veliki interes za obuke potvrdio je da su institucije u Kantonu Sarajevo posvećene uspostavljanju efikasnih mehanizama za borbu protiv korupcije.

Tokom obuka učesnici su razmijenili dosadašnja iskustva u primjeni Zakona, te su se upoznali s najboljim praksama u postupanju po prijavama korupcije i zaštiti prijavitelja.

Način prijavljivanja korupcije i zaštita prijavitelja propisani su Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo koji se primjenjuje od 1. januara 2023. godine.

Ovim zakonom je propisana obaveza određivanja ovlaštenih osoba za postupanje po prijavama korupcije u svim institucijama u Kantonu Sarajevo i donošenje pravilnika o internom prijavljivanju korupcije.

"Održavanje ukupno četiri ciklusa obuka za veliki broj institucija u Kantonu Sarajevo u periodu kada se navršava godina dana od početka primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS je s jedne strane imalo za cilj da s terena, od strane primjenjivača ovog zakona dobijemo povratnu informaciju o učestalosti prijava, eventualnim nejasnoćama ili nedoumicama u pogledu tumačenja i primjene zakonskih odredbi, što je Ministarstvu pravde i uprave kao nosiocu izrade ovog zakona vrlo bitno u kontekstu eventualnih budućih izmjena i dopuna. S druge strane se ovakvim obukama nastoji harmonizirati praksa i osigurati da svi primjenjivači ovog zakona njegove odredbe razumiju i primjenjuju na jednak način, ali i da se dodatno podigne svijest o značaju ovih postupaka i mehanizama zaštite za jačanje integriteta svake pojedinačne institucije, a time i cjelokupnog javnog sektora Kantona Sarajevo", izjavila je ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić, ovim povodom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije