Predstavljen projekt izgradnje sportskih terena na kampusu Univerziteta Džemal Bijedić

23.01.2024. 13:48 / Izvor: Fena
MOSTAR

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je implementator projekta, a Grad Mostar očekuje odgovarajuću i planiranu dinamiku njegove realizacije.

 Projekt izgradnje sportskih terena na kampusu Univerziteta ''Džemal Bijedić'' predstavljen je u utorak u Mostaru, te je uručena Odluka o isplati granta od Grada Mostara u iznosu od 600.000 KM za njegovu adaptaciju i izgradnju.

Univerzitet ''Džemal Bijedić'' u Mostaru je implementator projekta, a Grad Mostar očekuje odgovarajuću i planiranu dinamiku njegove realizacije.

Rektorica Univerziteta prof.dr. Alena Huseinbegović istaknula je ovom prilikom da je razvoj i unaprjeđenje sadržaja Univerziteta u Mostaru trajna odgovornost svih koji su nositelji javnih politika za razvoj društva i obrazovanja u Mostaru.

Rektorica Huseinbegović istaknula je značaj projekta ne samo za Univerzitet nego i građane Mostara.

"Inicijativa za izgradnju sportskih terena je potekla iz Odsjeka za sport, Nastavničkoga fakulteta Univerziteta Džemala Bijedića i cilj je izgraditi sportske terene koji će omogućiti jačanje svih sportskih aktivnosti kako za studente tako i  građane Mostara, koji se žele baviti sportom bilo rekreativno ili profesionalno", istaknula je uoči prezentacije projekta rektorica Huseinbegović.

Prema idejnom rješenju projekta, sportski tereni će imati nogometni i košarkaški teren te prostor za bacanje u dalj.

Pored njih, predviđeno je da se napravi dodatni objekt koji će sadržavati fitnes centar te multifunkcionalne prostorije za garderobe, toalet. Zatim kafić, terasu  i hotelske sobe u kojima će biti smještene sportske ekipe koje će dolaziti na Univerzitet s namjerom održavanja turnira ili drugih sportskih aktivnosti.

"Vizija je ustvari imati kvalitetne sportske aktivnosti koji će se temeljiti na međunarodnim standardima po kojima će Univerzitet biti prepoznatljiv", zaključila je rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić".

Kako je kazala, riječ je o idejnom projektu koji je napravljen na temelju onoga što želimo te pretpostavlke da će tako izgledati i glavni projekt. Trenutno je projekt u fazi upućivanja poziva da se uradi glavni projekt te da se u narednih par mjeseci uradi sva dokumentacija i završi proces javnih nabavki kako bi se krenulo s realizacojom projekta.

Odluku o isplati granta u iznosu od 600.000 KM za implementaciju projekta adaptacije i izgradnje sportskih terena i sadržaja u središnjem dijelu kampusa uručio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

"I na ovaj način pokazujemo spremnost Grada u ulaganje u sport i rekreaciju mladih i njegovih građana te se radujemo suradnji s Univerzitetom. Današnja odluka je i simbolična poruka i poticaj da se što prije počne s realizacijom projekta", poručio je Marić. 

On je podsjetio da su Grad Mostar i Vlada HNŽ podržali izgradnju sportske dvorane JU Druge gimnazije Mostar, male dvorane za malonogomtni klub Stari grad Mostar "Staklograd" te sportske dvorane u Srednjoj školi Medrese u kampusu u Sjevernom logoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije