Sporazum oko naknade

Ne nazire se završetak radova na Prvoj transverzali, ko koči gradnju

06.02.2024. 08:25 / Izvor: TVSA
prva transverzala

Ova gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica.

Ne nazire se završetak radova na Prvoj transverzali. Iako se ideja rodila krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa izgradnja ovog kapitalnog projekta još nije okončana.

Podsjećamo, ovo je gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica.

"Ovaj dio od Američka ambasade do Šipa je upitan jer mi nemamo građevinsku dozvolu, da bi dobili građevinsku dozvolu mora nam izdati opština. Opština i Zavod za izgradnju rješavaju imovinske odnose i ti imovinski odnosi su jedan od najvećih izazova koje naše društvo ima za ozbiljne projekte", rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Najveća končnica za izgradnju Prve transverzale je objekat u vlasništvu privatne kompanije Penny i nekoliko okolnih privatnih kuća.

"Trenutno se pokušava postići sporazum između Pennyja i Kantona Sarajevo jer jedan od preduslova da bi se podnio prijedlog za eksproprijaciju je da se s vlasnikom nekretnina pokuša postići sporazum oko naknade", kazala je Belma Bašović, pomoćnica načelnika za imovinsko pravne poslove i katastar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije