Tunel i trasa

Predstavljen projekat izgradnje obilaznice Kiseljak-faza II

06.02.2024. 16:40 / Izvor: Akta.ba
kiseljak

Prezentaciji su prisustvovali vlasnici čije su parcele obuhvaćene projektom kako bi se upoznali sa projektnom dokumentacijom zbog javnog interesa.

U gradskoj Vijećnici je protekle sedmice održana prezentacija projekta obilaznice Kiseljak-faza II (tunel+trasa).

Prezentaciji su prisustvovali vlasnici čije su parcele obuhvaćene projektom kako bi se upoznali sa projektnom dokumentacijom koja je u postupku utvrđivanja javnog interesa.

Nakon završetak I. faze izgradnje obilaznice Kiseljak, koja vodi od kružne raskrsnice na M5  do dijela trase do tunela, nastavlja se nastavak izgradnje obilaznice, prvog dijela trase sa kružnom raskrsnicom i planiranog tunela (cca 600m), odnosno ukupna dužina dionice iznosila bi cca 1.000m.

II. faza radova, puno je zahtjevnija i skuplja jer je njome predviđena gradnja tunela.

Prije samog početka gradnje prethodi postupak izvlaštenja zemljišta kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja (građevnih dozvola).

Predstavnici JP Ceste Federacije BIH predstavili su glavni projekat trase i tunela.

Sastanku su također nazočili predstavnici Službe za imovinsko-pravne geodetske poslove i katastar nekretnina Općine Kiseljak.

U svom obraćanju načelnik Mladen Mišurić Ramljak kazao je kako je ovo prvi korak, čisto da se korisnici nekretnina upoznaju s projektom, uvažavajući specifičnosti svih parcela.

Na narednoj sjednici Općinskog vijeća na dnevnom je redu točka o proglašenju javnog interesa, koja je zakonska obaveza kako bi se krenulo u daljnju proceduru koja slijedi kad su u pitanju radovi na izgradnji obilaznice.

Izgradnjom navedene prometnice – obilaznice koja uključuje i tunel jasno kako će Kiseljak konačno dobiti veliku obilaznicu, na koju se čekalo više od dva desetljeća godina.

Nova prometnica, uz postojeće mini obilaznice, u potpunosti će rasteretiti promet središtem Kiseljaka te poboljšati sigurnost u prometu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije