KATIĆ - TOPIĆ

U Orašju razgovori o izgradnji autoceste kroz Posavski kanton i mosta na Savi

09.02.2024. 13:47 / Izvor: Akta.ba
orasje

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić posjetila je Orašje

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić posjetila je Orašje gdje je u Vladi Posavskog kantona održan sastanak sa premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem.

Sastanku su prisutvovali federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić, federalni zastupnik Ivo Vincetić, te ministar prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona Dragutin Živković i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.

Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija je saopćeno da je glavna tema sastanka bila projektovanje i izgradnja autoceste Tuzla – Orašje, dionice koja prolazi kroz Posavski kanton, i izgradnja novog mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje.

"S obzirom na to kako je trasa ove dionice autoceste usuglašena, zadan je vremenski okvir za izradu projektne dokumentacije, izvlaštenje zemljišta, te u konačnici raspisivanje poziva za izbor izvođača za izvođenje radova na ovoj dionici. U vezi izgradnje novoga mosta na rijeci Savi, utvrđeno je kako će JP Autoceste FBiH izraditi sve potrebne prethodne analize i studije koje će poslužiti kao osnova za realizaciju ovoga projekta sa strane Bosne i Hercegovine, s obzirom na to kako se radi o nastavku autoceste Tuzla – Orašje prema Republici Hrvatskoj", navodi se u saopćenju iz Ministarstva.

Bila je ovo prilika da se razgovara i o konkretnim projektima iz oblasti izgradnje, rekonstrukcije i sanacije cestovne infrastrukture na magistralnim, regionalnim, ali i lokalnim cestama, kao što su izgradnja Sjeverne obilaznice Odžaka, semaforizacija mosta u Prudu, saniranje kolovoza na dionici Šamac – Orašje, kao i o izgradnji nogostupa u Donjoj Mahali.

Premijer Topić se zahvalio na posjeti ministrici Katić kao i na opredijeljenosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na podršci infrastrukturnim projektima koje Posavska vlada planira realizirati u narednom periodu.

Ministrica Katić je izrazila nadu da će svi planirani projekti biti realizirani dogovorenom dinamikom, ističući kako je u protekloj godini Posavski kanton uspio u cijelosti realizirati sredstva osigurana s nivoa Federacije kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije