Kuhinja certificirana HACCP standardom

Mališani Centra "Vladimir Nazor" dobili novu, renoviranu školsku kuhinju

21.02.2024. 18:08 / Izvor: Akta.ba

Centar "Vladimir Nazor" pohađa ukupno 199 učenika i mališana vrtićkog uzrasta.

Učenici i mališani vrtićkog uzrasta Centra "Vladimir Nazor" od danas imaju na raspolaganju novu, renoviranu školsku kuhinju.

Projekat pod nazivom "Renoviranje prostorija školske kuhinje u javnoj ustanovi Centar Vladimir Nazor" sufinansirali su Općina Novo Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Općina je izdvojila i dodatna sredstva kako bi se kuhinja opremila kao i za certificiranje kuhinje po HACCP standardu.
 
Ukupna vrijednost ugovora renoviranja školske kuhinje iznosila je 77.546 konvertibilnih maraka, dok je Općina Novo Sarajevo izdvojila dodatnih 50.000 KM za njeno opremanje. 

Sama škola je putem donatora ugovorila ostatak sredstava koja su joj nedostajala za opremanje u iznosu od 141.000 KM.  

Presjecanjem vrpce, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović zvanično je kuhinju pustio u rad. Nakon ovog događaja uručena mu je i zahvalnica škole.  

"U ovoj kuhinji pripremat će se obroci za korisnike Centra, za svu djecu koja pohađaju nastavu ovdje, kao i za predškolski dio dječicu iz vrtića "More nade" koji su smješteni u drugom objektu na Grbavici", rekao je Tanović. 

Za objekat u kojem je smještena ova škola, Općina je u toku 2022. godine izradila i projektnu dokumentaciju za provođenje mjera energetske efikasnosti, te je u tu svrhu iz Budžeta izdvojeno oko 10.000 KM. Projektna dokumentacija je proslijeđena nadležnim ministarstvima kako bi se osigurala sredstva za realizaciju.

Važno je spomenuti da Općina Novo Sarajevo godinama unazad daje vjetar u leđa ovoj ustanovi.

Kroz projekat "Uključite se svi da možemo i mi" planirana je sanacija sportskog igrališta u blizini objekta koju koriste djeca JU "Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor" i JU "Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje".

Projekat se sprovodi u sklopu programa "Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini" (SDG2BiH) kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a.

Vrijednost rekonstrukcije igrališta iznosit će oko 136.000 KM.

Također, iz Budžeta Općine Novo Sarajevo redovno na godišnjem nivou za Centar "Vladimir Nazor" obezbjeđuju se sredstva za prevoz u iznosu od 16.000 KM, za užine 9.000 KM, za projekat Christine Witcutt izdvaja se iznos od 40.000 KM, za predškolski odgoj "More nade" 10.000 KM i za investiciona održavanja objekta izdvaja se 12.000 KM.

Ukupan iznos sredstava iznosi 87.000 konvertibilnih maraka.
 
Općina obezbjeđuje i ruksake za prvačiće i novogodišnje paketiće za predškolski odgoj.

Centar "Vladimir Nazor" pohađa ukupno 199 učenika i mališana vrtićkog uzrasta.

Djeci iz cijelog sarajevskog kantona ova specijalizirana ustanova na usluzi je od davne 1968. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije