Jednoglasna odluka

Ernest Imamović: Zatvaramo deponiju Šišeta

29.02.2024. 09:44 / Izvor: Avaz.ba
ernest

Gradsko vijeće Goražda jučer je jednoglasno usvojilo odluku kojom se Trešnjica određuje za lokaciju na kojoj će se odlagati čvrsti komunalni otpad.

Gradsko vijeće Goražda jučer je jednoglasno usvojilo odluku kojom se Trešnjica određuje za lokaciju na kojoj će se odlagati čvrsti komunalni otpad s područja ove lokalne zajednice. Odlukom je precizirano da će transport otpada početi nakon postavljanja privremene sanitarne podloge, kojom će se spriječiti kontaminiranje zemljišta. Na ovaj način trebalo bi biti prekinuto dugogodišnje odlaganje smeća na divljoj deponiji Šišeta, koja je vremenom postala uzrok ekološke katastrofe i teških zagađenja vode, zemljišta a zbog čestih požara i zraka.

Vraćeni dugovi

Ovo je samo jedan od brojnih, naslijeđenih problema iz prethodnih godina, kaže gradonačelnik Goražda Ernest Imamović. Za izgradnju sanitarne deponije otpada u Trešnjici potrebno je osigurati 18 miliona KM, ali u Gradskoj upravi očekuju da će problem na određeno vrijeme biti riješen izgradnjom prve kasete i potrebne infrastruktire, za što je potrebno oko 6 miliona KM. S tim u vezi započeti su dogovori sa Svjetskom bankom.

"Ovaj gradonačelnik je zatekao više od 10 miliona KM duga. 1,8 miliona su bile kratkoročne obaveze, od toga više od 1,2 miliona dugovi raznim dobavljačima, poslovnim subjektima i slično, te više od 560.000 dugova za doprinose i ostale obaveze prema radnicima I vijećnicima. Sve smo dugove vratili i Grad Goražde je u 2024. godinu ušao bez kratkoročnih dugova", kaže Imamović, te dodaje da je u saradnji sa Vladom FBiH prošle godine odgođeno plaćanje kredita Saudijskog fonda za razvoj od 9.8 miliona KM, a istovremeno je Vladi i Parlamentu FBiH upućena inicijativa da ovaj entitet preuzme otplatu ovog kredita.

U martu ističe rok za uklanjanje obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu, koje su u mandatu prethodne gradske vlasti na čelu sa Muhamedom Ramovićem izgrađene nezakonito. Uklanjanje betonskog zida, izgrađenog kreditnim sredstvima u iznosu od 10,5 miliona maraka, Agenciji za vodno područje slivova rijeke Save naložio je Federalni građevinski inspektor.

"Naslijedio sam i problem obaloutvrde i sad je došlo vrijeme da se ti nelegalno podignuti zidovi ruše. Iz dostupnih informacija da se shvatiti da se sada insistira na utvrđivanju solidarne odgovornosti između dvije federalne institucije, jer rušenje treba platiti. Znači, nije više u pitanju hoće li biti srušene, nego ko će to platiti rušenje, ali ono na čemu građani insistiraju je i procesuiranje odgovornih koji su nezakonito izdali dozvole za građenje", kaže Imamović.

Osigurano je 400.000 KM za prvu fazu izgradnje Trga branilaca Goražda, uskoro počinje i izgradnja 320.000 KM vrijednog sportskog objekta na stadionu u Vitkovićima, raspisan je i tender za nabavku svjetiljki za uličnu rasvjetu, a sa federalnim ministrom Nerinom Dizdarom potpisan je ugovor o sufinansiranju modernizacije puta Zupčići - Sadba u iznosu od 150.000 maraka. Iz Gradske uprave su, uz podršku OSCE-a, najavili i nastavak radova na uređenju 46 kilometara duge biciklističke staze pored Drine, koja će povezati Goražde, Novo Goražde, Ustikolinu i Foču.

SDP napustio većinu

Mnoge je iznenadila nedavna odluka SDP-a da istupi iz parlamentarne većine u BPK Goražde. Imamović, predsjednik KO SDP-a, potvrđuje da je Kantonalni odbor donio takvu odluku. "I to većinom glasova. Čuli smo glasine da unutar SDP-a ima sukoba. Nije ih bilo u klasičnom smislu. To je laž. Ima samo različitih mišljenja, jer je SDP demokratska stranka. I ko ne može da podnese stav većine", ima problem. A kad ćemo govoriti detaljnije o svemu, sami ćemo odlučiti - pojašnjava.

SDP bi, kako saznaje “Avaz”, sutra trebao održati konferenciju za novinare na kojoj će saopćiti razloge izlaska iz većine na kantonalnom nivou. Jedan od razloga je nepotrebno dupliranje institucija na kojima insistira Kanton, ali i donošenje odluka o dodjeli pojedinih koncesija od strane kantonalnih organa, a koje su, kako smatraju u SDP-u, protiv interesa građana Goražda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije