ZAJEDNIČKI PROJEKT

Na Mašinskom fakultetu prezentiran razvoj naučno-tehnološkog parka

29.02.2024. 15:10 / Izvor: Fena
mašinski

Razvoj naučno-tehnološkog parka prezentiran je danas u Sarajevu.

Razvoj naučno-tehnološkog parka koji Vlada Kantona Sarajevo i Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu planiraju pokrenuti na tom fakultetu, prezentiran je danas u Sarajevu.

Također, članovi Vlade KS i predstavnici Fakulteta danas su obišli i nedavno rekonstruirani prostor u kojem će biti smješten Centar za razvoj poduzetništva/Centar za napredne tehnologije i Fotonaponska elektrana.

Dekan Mašinskog fakulteta UNSA Haris Lulić kazao je da je ideja o tehnološkom parku rezultat saradnje Mašinskog fakulteta i Vlade KS, kao i pojedinih zastupnika Skupštine KS koji su i bili nosioci ideja razvoja Fotonaponske elektrane i razvoja Centra za razvoj poduzetništva.

"Mi smo danas u fazi završetka radova, ali to je samo jedan početak koji će omogućiti razvoj tehnološkog parka na toj lokaciji", istakao je dekan.

Također je naglasio da će to poboljšati odnos studenata Mašinskog fakulteta i tehničkih fakulteta u blizini sa privrednicima i potencijalnim investitorima te da će učiti studente o inovativnosti i usmjeravati ih da razvijaju start-upove.

Dekan je kazao da je druga faza izgradnje parka, koja podrazumijeva prikupljanje dokumentacije i prezentiranje metting pointa, studentskog huba, akceleratora i inkubatora te sastanak inovatora i potencijalnim investitorima i privrednicima je toku, te da treća faza podrazumijeva izgradnju transparentnih laboratorija i zatvorenog atrija s različitim vrstama sadržaja.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović kazao je da je prezentacija prvi korak ka uspostavljanju institucionalne infrastrukture u cilju razvoja poduzetništva u KS.

"Ovo je nastavni proces koje Ministarstvo privrede već godinama podržava u cilju osnivanja start-up poslova. Od 2019. godina na taj način je plasirano oko 2,5 miliona KM i potpomognuto otprilike 215 poslovnih subjekata", kazao je ministar.

Izrazio je veliki ponos, jer je stopa uspješnosti tih start-upova koje je pomogla Vlada KS oko 85 posto.

Ministar je istakao da su danas zvanično najavili otvorenje inkubatora – servisa za poslovne subjekte koji će na raspolaganju imati 25 kancelarija i podršku Centra za razvoj poduzetništva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije