IZDATA POTVRDA

Sokolac korak bliže solarnoj elektrani

05.03.2024. 09:37 / Izvor: SRNA
solarna

Nezavisni operater sistema u BiH izdao je potvrdu za solarnu elektranu na Sokocu, odnosno potvrdu kompaniji "Ener State".

Nezavisni operater sistema u BiH izdao je potvrdu za solarnu elektranu na Sokocu, odnosno potvrdu kompaniji "Ener State" o upisu u registar bilansiranih korisnika.

Potvrda o upisu u registar izdata je na priključnu snagu od 100,8 megavata čime je "Ener State" stekao pravo bilansiranja na prenosnoj mreži BiH od 16. januara 2024. godine. 

Nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji, te upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak radova na dobijanju građevinske dozvole, kako bi radovi na izgradnji fotonaponske elektrane Sokolac mogli krenuti početkom građevinske sezone. 

Fotonaponska elektrana Sokolac 100 megavata gradiće se na Glasinačkom polju u blizini magistralnog puta Sokolac – Rogatica i predstavlja najveću elektranu ove vrste u Republici Srpskoj. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je Nezavisnom operateru BiH i kompaniji "Ener State" za profesinalnost i ažurnost. 

Bjelica je rekao da je ova potvrda pokazuju opredjeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. 

On je izrazio zadovoljstvo što je eminentna njemačka kompanija otvorila kćerku firmu na Sokocu, u Republici Srpskoj, i što se sada nalaze na korak od investicije vrijedne više od sto miliona evra, prenosi portal ove opštine. 

"Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja. Hvala predsjedniku i Vladi Republike Srpske, nadležnim ministarstvima, ministrima u Savjetu ministara, Komisiji za koncesije, Pravobranilaštvu Republike Srpske i Nezavisnom operateru BiH, na profesionalnom odnosu prema investitoru i opštini Sokolac", rekao je Bjelica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije