11 kilometara duga trasa

Ozvaničen početak izgradnje nove trase magistralnog puta Gacko-Foča

06.03.2024. 08:24 / Izvor: RTRS
put foča radovi

Foto: RTRS

Jučer je ozvaničen početak izgradnje nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko rijeke Drine

Jučer je ozvaničen početak izgradnje nove trase magistralnog puta Gacko-Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini i mosta preko rijeke Drine, javlja RTRS.

Predviđena je izgradnja 11 kilometara duge trase, koja se proteže dolinom rijeke Sutjeske, a radovi bi trebali biti završeni u roku od tri godine. Radove na ovoj dionici izvodiće preduzeće "Mrkonjić putevi".

Premijer Višković istakao je da je riječ o projektu vrijednom 36,6 miliona KM, te da je ovo saobraćajnica koja će povezati Hercegovinu sa ostatkom Republike Srpske.

"Ponosan sam na to što se u mom mandatu rješava jedan od najvećih infrastrukturnih izazova u ovom dijelu Republike Srpske", rekao je premijer Višković na Tjentištu gdje je ozvaničen početak radova na izgradnji nove trase magistralnog puta Gacko – Foča, poddionica Tjentište – Brod na Drini.

Događaju je prisustvovao resorni ministar Nedeljko Čubrilović i vršilac dužnosti direktora Puteva Republike Srpske Milan Dakić.

Dakić je najavio je da će ovo preduzeće u narednom periodu na području Hercegovine biti veliki investitor kada je riječ o infrastrukturnim projektima.

"Na ovom području u protekle tri godine Putevi ulažu značajna vlastita finansijska sredstva, kao i Vlada RS. Tu su i sredstva u iznosu od 12 miliona KM gdje grupacija Fortis radi dio puta od Foče ka Šćepan Polju. Pregovaramo sa tom firmom da završi i dva velika klizišta", rekao je Dakić.

On je dodao da projekat rekonstrukcije magistralnog puta Foča-Šćepan Polje biti nastavljen sa kineskom kompanijom CRBC sa kojima je prije nekoliko dana potpisan memorandum.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije