JEDINSTVEN PROJEKT

Za kraj aprila najavljeno otvaranje Roditeljske kuće

06.03.2024. 14:21 / Izvor: Akta.ba
tk

Projekt Roditeljske kuće ušao je u završnu fazu izgradnje, kojom su predviđeni unutrašnji radovi i uređenje enterijera i eksterijera.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović u pratnji uprave Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i  Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla posjetili su danas gradilište Roditeljske kuće. Pokretač izgradnje Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kao domaćin najavili su okončavanje radova i otvaranje objekta u naredna dva mjeseca.

Naglasivši da je riječ o jedinstvenom projektu i objektu koji će biti od koristi svima, premijer Halilagić je kazao da je obilazak građevine „dao za pravo da budemo ponosni na sve što je urađeno“.

"Prije svega želim iskoristiti priliku da čestitam Udruženju i naravno svima koji su učestvovali. Vlada Tuzlanskog kantona je sa 50.000 KM učestvovala u ovom projektu i sigurno da će biti od koristi za pacijente, za djecu, za roditelje a onda, naravno, i za svo osoblje koje  radi ovdje na  klinici. Ukoliko se ukaže potreba da dodatno podržimo, stojimo na raspolaganju", kazao je premijer Halilagić.

Projekt Roditeljske kuće ušao je u završnu fazu izgradnje, kojom su predviđeni unutrašnji radovi i uređenje enterijera i eksterijera. Vlada Tuzlanskog kantona i Univerzitetsko klinički centar Tuzla obezbijedili su zemljišnu parcelu na kojoj se gradi kuća.

"Svi smo danas iskazali u razgovoru koliko je važno da uvijek djeca budu u fokusu i ona u ovom projektu jesu u fokusu. Mislim da mi ovim projektom pomjeramo granice i dobićemo jednu novu vrijednost, novi standard. Ovakve kuće postoje u Evropi ali ovakva kakvu smo mi napravili, mislim da smo ispred Evrope. Posebno je važno istaći da smo uspjeli napraviti dobru komunikaciju između nas kao nevladine organizacije i Vlade TK, zajedno sa međunarodnim donatorom iz Kuvajta, sa Islamskom zajednicom BiH, sa kompanijama. To je jedna zaista lijepa priča da držimo na okupu a sve sa ciljem da pomognemo, da olakšamo djeci da oni dobiju svoju najvažniju bitku, bitku za život", kazao je direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikret Kubat.

TUZLA

Roditeljska kuća u Tuzli olakšat će život roditeljima čija su djeca na intenzivnom bolničkom liječenju u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. U objektu će moći istovremeno boraviti pet porodica. Djeca koja se liječe od malignih oboljenja boravkom u Roditeljskoj kući tokom procesa liječenja dobit će osjećaj blizine porodičnog okruženja.

Ministrica Bećirović ukazuje na značaj ovog momenta:

"Ovo okruženje će biti slično kućnoj atmosferi, znači liječenje vodi u boljem smjeru. Drago mi je što se ovako nešto završava u našem kliničkom centru, što će Vlada TK imati čast da u svom mandatu upamti ovakvu jednu kuću koja je, mislim, treća u BiH a koja će biti od velike važnosti za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje".

Dugogodišnjim radom sa malim pacijentima šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju dr. Latifagić upoznata je sa problemima koje imaju njihovi roditelji te je još jednom potvrdila kolika je potreba za ovakvim objektom koji će pomoći ne samo pacijentima i njihovim roditeljima nego i medicinskom osoblju koje radi sa takvim pacijentima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije