ODBLOKIRANI PROJEKTI

Potvrđena sudska odluka: Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze

21.03.2024. 08:03 / Izvor: Akta.ba
vlašić

Firmi "OZON" d.d. Travnik omogućeno da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić.

"Obavještavamo javnost da je Kantonalni sud u Novom Travniku, dana 09.02.2024.godine, potvrdio ranije donijetu prvostepenu odluku Općinskog suda u Travniku kojom se na postojećim i planiranim skijaškim stazama na Vlašiću konačno rješavaju sporna imovinsko-pravna pitanja i skida barijera za građenje novih skijaških staza na Vlašiću kao i novog četvorosjeda i trosjeda", saopćeno je jučer iz travničke firme OZON d.d.

"Nakon dugogodišnjeg opstruiranja od nadležnih organa, izgradnje novih staza i modernizacije skijaškog transporta pozivanjem na to da dijelovi skijaških staza i liftova su privatno vlasništvo por. Teskeredžić, ovim sudskim odlukama je konačno utvrđeno pravo organizatora skijanja na nesmetano i trajno korištenje tih skijaških objekata kao i mogućnost dalje izgradnje i modernizacije ski centra na Vlašiću u skladu sa regulacionim i prostornim planovima", navodi se u saopćenju koje potpisuje direktor Enes Konjalić.

Dodaje da ovom prilikom neće pojašnjavati kako je došlo do toga da se kompletno izgrađeni sportsko rekreativni centar Babanovac (njegov najznačajnio dio) zajedno sa izgrađenim skijalištima i ski stazama ,godine 2008 god. prenese u vlasništvo izvjesne porodice Teskeredžić, jer će i o zakonitosti tog postupka sudovi dati svoj konačan stav.

U svakom slučaju, ovakva odluka omogućava firmi "OZON" d.d. Travnik da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza.

Kao što je navedeno firma "OZON" .d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka, joj to sada u potpunosti omogućava.

Svojom pravosnažnom odlukom sudovi su ustanovili ono što je svima općepoznato, a to je da se na postojećim ski stazama na Vlašiću i dalje (trajno) može obavljati ova sportsko-rekreativna djelatnost te da niko (pogotovo ne fizička lica) ne može zaprijetiti prestankom skijanja na Vlašiću, jer se radi o djelatnosti od općeg interesa, u koju je do sada ova regija i BiH uložila ogromna sredstva, kojima je ovo skijalište od prije rata dovela u red najizgrađenijih u bivšoj SFRJ.

OZON d.d. očekuje da će u ovoj godini u razumnom i zakonitom roku dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu za postavljanje novog četvorosjeda i dogradnju glavne ski staze, a odmah nakon toga i dozvolu za gradnju trosjeda za izlazak na vrhove Vlašića (Čavo i Pavo) i gradnju novih pet ski staza sa dužinama od novih 12-13 kilometara sniježnih pisti koji bi se gradili na većoj nadmorskoj visini od preko 1500 metara..

"Sredstva i oprema za ove građevinske poduhvate su obezbjeđena,kao što smo naveli riješeni su imovinsko-pravni odnosi te se očekuje dalji ubrzani rad na pribavljanju dozvola za gradnju i sama gradnja", navodi Enes Konjalić

Očekuje se da će novi ski lift -četvorosjed biti u funkciji za narednu skijašku sezonu.

"Modernizacijom vertikalnog transporta i gradnjom novih kilometara ski staza, Vlašić će ponovo postati konkurentan skijalištima na Jahorini i Bjelašnici te drugim poznatim centrima u Regiji. Na ovaj način će se kompletirati i upotpuniti turistička ponuda grada Travnika i dati novi zamah razvoju turizma na ovoj regiji", istaknuto je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije