Najmanja i najveća vrijednost ugovora

Rekorderi javnih nabavki: Evo ko su bili najbrojniji isporučioci usluga u 2022.

14.01.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
isporučioci usluga

Prema analizi rubrike Dodjele ugovora na portalu Akta.ba i najvećeg broja realizovanih ugovora, vidljivo je da nema velike promjene u poretku, bar kada su prvorangirane kompanija u pitanju.

Prema analizi rubrike Dodjele ugovora na portalu Akta.ba i najvećeg broja realizovanih ugovora, vidljivo je da nema velike promjene u poretku bar kada su prvorangirane kompanije u pitanju. U nastavku je pregled TOP 10 po broju realizovanih ugovora u 2022.

Kao i prethodnih godina tako i u 2022. najveći broj dodijeljenih ugovora ima BH Telecom d.d. Sarajevo tačnije Direkcija Sarajevo sa ukupno 2.083 ugovora

Najveća vrijednost realizovanog ugovora bila je pružanje Usluge interneta za KJKP VIK d.o.o. Sarajevo u iznosu od 180.000,00 KM a najmanja za račun za mobilni telefon 02/2022 za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH - VSTV BiH Sarajevo u iznosu od 0,43 KM.

Najviše ugovora ova kompanija tj. Direkcija Sarajevo napravila je na osnovu pružanja usluga telekomunikacija tačnije usluga mobilnih telefona, fiksnih telefona i interneta. Naručioci ovih usluga su najčešće javne državne institucije, tužilaštva, agencije, osnovne i srednje škole u KS, akademije ..

Telekom Srpske a.d. Banja Luka Mtel a.d. Banja Luka drugi je na spisku ove analize sa 1.570 realiziovanih ugovora u 2022. godini. Najveći broj ugovora kao i BH Telecom, s obzirom na djelatnost, ostvareno je sa javnim državnim i entitetskim institucijama za nabavke usluga telekomunikacija, korištenja mobilnih i fiksnih telefona, fiskalnih kasa, interneta i digitalnih televizija.

Najmanja vrijednost ugovora bila je 0,08 KM za usluge mobilne telefonije za JZU Dom zdravlja u Banjoj Luci a najveća 191.000,00 KM za usluge telekomunikacionih servisa - primarni linkovi za Telekom Srpske a.d. Banja Luka Mtel a.d. Banja Luka.

UGOVORI RASTU IZ GODINE U GODINU

Sa 1.339 realizovanih ugovora treća na listi našla se kompanija R & S d.o.o. Sarajevo, jedan od vodećih uvoznika i distributera kancelarijskog materijala, promotivnih artikala i poslovnih poklona, kancelarijskog namjestaja, kompjuterske opreme i sredstava za čišćenje.

Najveći korisnici usluga ove kompanija su kao i u gore spomenutim državne, entitetske institucije, škole i dr.

Najviše su se nabavljali toneri, kancelarijski materijal, kancelarijske stolice, računari i računarska oprema, sredstva za higijenu, baterije, papir za printanje i drugo. Vrijednost najvećeg ugovora iznosila je 395.732,29 KM za uslugu nabavke kancelarijskog materijala za JP BH Pošta d.o.o Sarajevo a najmanji za nabavku uredskog materijala I. kvartal 2022. godine za Kantonalni sud u Novom Travniku u iznosu od 2,11 KM.

Poređenja radi ova kompanija je u 2017. imala 394 realizovana ugovora, 2018. godine 978 ugovora i od tada njihovo učešće na sceni nabavki samo raste.

Penny plus d.o.o Sarajevo se našao na četvrtom mjestu naše analize sa 1.209 realizovanih ugovora. U 2020. imali su 947 a 2019. godine 910 realizovanih ugovora ( u 2021. nije rađena analiza).

Korisnici njihovih usluga su najčešće javna preduzeća, škole, javne ustanove ali i druge privatne i državne kompanije. Najmanja vrijednost nabavke bila je za nabavku brusnog papira za KJU Odgojni centar u iznosu od 2,56 KM a najveća vrijednost ugovora realizovana je za građevinski materijal za KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo u iznosu od 129.841,00 KM.

Kompanija se od 1997. godine bavi prodajom i distribucijom na malo i veliko visokokvalitetnog građevinskog materijala, vodomaterijala, elektromaterijala, plastike, pločica, lajsni (PVC, AL, mesing i drvo), suhe gradnje, sanitarija, alata, vijaka, laminata, drvne građe, izolacije i drugog građevinskog materijala, kućnih potrepština, fitness i bodybuilding opreme, opreme za frizerske salone, vrtnog programa, boja i lakova,opreme za moleraj, tapeta, željeza, sve za kuću i okućnicu. Prema njihovo djelatnosti i usluge koje su pružali su bile raznovrsne.

Javno preduzeće Novinsko-izdavačka organizacija Službeni list Bosne i Hercegovine Sarajevo je peto na listi po broju realizovanih ugovora njih 1.148.

Preduzeće je i u prethodnim godinama visoko kotiralo kada je broj ugovora u pitanju. Svoje usluge pružali su najviše za nabavke godišnje pretplate na službene novine, Službeni list BiH, objave javnog oglasa, tendera, oglasa, obavještenja i drugih informativnih sadržaja. Usluge su koristile općine/opštine/gradovi, škole, javne ustanove i drugi.

Najmanja vrijednost ugovora bila je za usluga oglašavanja za Ministarstvo sigurnosti Granična policija BiH u iznosu od 8,55 KM. Najveća nabavka je bila Službene novine, Službeni list i Službeni glasnik za 2022. godinu za KJKP Park d.o.o. Sarajevo a njegova vrijednost bila je 17.550,00 KM.

Za svoje usluge Oslobođenje servisi d.o.o. Sarajevo realizovalo je 1.062 ugovora u 2022. godiini. Najviše je riječ o nabavkama usluga javnog oglašavanja, objave raznih vrsta oglasa, konkursa, ali i pretplate na online i printano izdanje novinskog lista Oslobođenje.

Najmanja vrijednost ugovora bila je za usluge objave teksta konkursa za JU OŠ Šejh Muhamed-efendija Hadžijamaković Sarajevo u iznosu od 161,00 KM a najveća za objavljivanje javnih oglasa u dnevnim novinama za RMU Kakanj d.o.o. Kakanj u iznosu od 575,00 KM.

NAJMANJA VRIJEDNOST UGOVORA 0,01 KM

Jedna od tri vodeće veleprodaje farmaceutskih proizvoda na teritoriji Bosne i Hercegovine je i INTERPROMET d.o.o. Novi Grad zauzela je sedmo mjesto na našoj listi. U 2022. imali su 935 realizovanih ugovora.

Najmanja vrijednost nabavke je iznosila nevjerovatnih 0,01 KM za nabavku Tocilizumab ampula za liječenje oboljelih od COVID-19 za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Najveća vrijednost ugovora u 2022. za ovu kompaniju bila je nabavka INN kalcij folinat za Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 193.415,00 KM.

Najviše nabavki se odnosi na isporuke razne vrste lijekova i medicinskih sredstava za medicinske i zdravstvene centre u BiH. Najviše ugovora ostvareno je sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS Banja Luka.

Kompanija BROMA BEL d.o.o. Banja Luka imala je 918 realizovanih ugovora u 2022. Specijalizovani su za promet lijekova i medicinskih sredstava.

Najmanja vrijednost ugovora bila je za trake za analizu urina, za vizuelno određivanje min. 10 parametara (urobilinogen, glukoza, bilirubin, ketoni, specifična gustina, krv, pH, protein, nitriti, leukociti) za ZZFMR Dr Miroslav Zotović Banja Luka vrijednosti 13,50 KM, a najveći ugovor za nabavku Real time PCR kitovi za ekstrakciju i identifikaciju COVID 19 sa potrošnim materijalom za Brčko distrikt BiH u iznosu od 466.746,00 KM.

avaz-roto press d.o.o. Sarajevo je deveti na listi analize po broju realizovanih. Među 839 realizovanih ugovora u 2022. najviše se odnosi na objava oglasa, konkursa, poziva u dnevnom listu, pretplatničke usluge mjesečne i godišnje, nabavke dnevnih novina. Korisnici usluga su javne i privatne kompanija, gradske i opštinske službe, škole, fakulteti, fondovi, državne službe i drugi.

Najveći ugovor realizovan je za usluge oglašavanja u dnevnim novinama za Univerzitet u Sarajevu u iznosu od 196.760,00 KM, a najmanji za pretplatničke usluge za potrebe Akademije nauka i umjetnosti BiH Sarajevo u iznosu od 5,13 KM.

Na zadnjem mjestu, TOP 10 po broju realizovanih ugovora, našao se BH Telecom d.d. Sarajevo koji je svoje ugovore realizirao širom BiH. U 2022. ukupan broj realizovanih ugovora je 818 od toga se najviše realiziralo iz oblasti koja je primarna djelatnost kompanije a to su telekomunikacijske usluge, usluge interneta, mobilnih i fiksnih telefona, nabavke mobilnih telefona, ultra kartica, kablovske televizije i slično. 

Najmanji ugovor realizovan je za mobilni aparat za Centralnu Banku BiH Sarajevo u iznosu od 0,85 KM a najveći za usluge interneta za KJKP VIK d.o.o. Sarajevo u iznosu od 180.000,00 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti