Dugogodišnja borba

Kreću nove investicije na Vlašiću - Sud donio odluku koja omogućava razvoj planine

06.09.2023. 09:10 / Izvor: Akta.ba
vlasic

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Travniku, za sada, riješeni su imovinsko-pravni odnosi na planini Vlašić u korist firme "Ozon" Travnik koja bi po ovoj presudi mogla realizovati montažu četverosjeda i osvjetljenje staza.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Travniku, za sada, riješeni su imovinsko-pravni odnosi na planini Vlašić u korist firme "Ozon" Travnik koja bi po ovoj presudi mogla realizovati montažu četverosjeda i osvjetljenje staza.

Dugogodišnja borba za razvoj planine Vlašić trebala bi dobiti svoj konačni epilog drugostepenom presudom ukoliko bude upućena žalba, ali i prvostepena presuda dala je vjetar u leđa firmi Ozon koja je oduvijek imala velike planove razvoja ski staza i zimske/ljetne ponude na ovoj bh. planini.

Kako se navodi u saopćenju Ozona, neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani za pravo izgradnje ski liftova i staza na Vlašiću, na nekretninama koje navodno pripadaju fizičkim licima, porodici Teskeredžić, će uskoro i definitivno biti razriješeni, nadaju se u skladu sa ovom prvostepenom sudskom odlukom.

"Ovakva odluka omogućava firmi 'OZON' d.d. Travnik da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza. Firma 'OZON' d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka, koja je doduše prvostepena, joj to u potpunosti omogućava", stoji u saopćenju firme Ozon.

Ističu da je Sud konačno ustanovio ono što je svima općepoznato, a to je da se na postojećim ski stazama Vlašića i dalje može obavljati ova sportsko-rekreativna djelatnost te da niko, pogotovo ne fizička lica, ne mogu zaprijetiti prestankom skijanja na Vlašiću, jer se radi o djelatnosti od općeg interesa, u koju je do sada ova regija i BiH uložila ogromna sredstva, kojima je ovo skijalište od prije rata dovela u red najizgrađenijih u bivšoj SFRJ.

"Obzirom da su sredstva za postavljanje novog vertikalnog transporta obezbijeđena, očekuje se brzo okončanje predmetnog spora i pristupanje realizaciji gradnje staza i liftova na radost ogromnog broja skijaša i ljubitelja planine Vlašić. Zbog do sada neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, postojeća skijaška infrastruktura je znatno zaostajala iza ostalih skijaških centara u BiH, ne našom krivicom", dodaju iz Ozona.

Rješavanjem ovih odnosa, konačno se daje okvir za gradnju modernih skijaških staza i njihovo podizanje na visinu od 1800 m.n.v. te gradnju modernih ski liftova, koje bi planinu Vlašić trebali dovesti u red savremenih skijališta.

Na taj način će skijanje na Vlašiću dobiti potpuno novu dimenziju a turistička ponuda Travnika novi zamah, koji joj je tako prijeko potreban.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije