U Općinskom sudu u Travnik

Promocija sistema elektroničke registracije poslovnih subjekata u FBiH

29.06.2023. 13:46 / Izvor: Fena
Sud Travnik

Promocija integriranog i online sistema za registraciju poslovnih subjekata za Federaciju BiH, vrijednog 2,3 milijuna maraka, održat će se u utorak, 4. srpnja, u Općinskom sudu u Travniku s početkom u 10 sati.

Promocija integriranog i online sistema za registraciju poslovnih subjekata za Federaciju BiH, vrijednog 2,3 milijuna maraka, održat će se u utorak, 4. srpnja, u Općinskom sudu u Travniku s početkom u 10 sati.

Cilj je službeno potvrditi uspostavu i početak rada Sistema u FBiH. Tijekom ovog događaja planirana su službena obraćanja, pokazni primjer postupka registracije kroz novi sistem, te kratki promotivni video, priopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde.

Na promociji će govoriti federalni ministar pravde Vedran Škobić, zamjenica direktora za suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH Chantal Felder, predsjednik Općinskog suda u Travniku Goran Dujić, sutkinja Općinskog suda u Travniku Halisa Bašagić i predstavnica Međunarodne financijske korporacije (IFC) Senka Vranić.

U sklopu aktivnosti s Vladom FBiH, Projekt poboljšanja poslovnog okruženja u BiH (LIFE) pružio je tehničku pomoć ministarstvima, uključujući i Federalno ministarstvo pravde, Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Generalno tajništvo Vlade FBiH, Federalnu poreznu upravu, te deset općinskih sudova u procesu digitalne transformacije registracijskog postupka u FBiH.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unaprjeđenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitaliziranja postupka, kao i kreiranja programskog (software) rješenja.

Sam sistem ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za dalju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeću infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.

LIFE projekt podržao je institucije na svim razinama vlasti u BiH s ciljem jačanja konkurentnosti i razvoja privatnog sektora.

Dosadašnjim aktivnostima, reformski procesi doprinijeli su priljevu 50 milijuna maraka novih investicija/reinvesticija, kreiranju 521 radnog mjesta, te preko 13 milijuna maraka ušteda privatnom sektoru kroz racionaliziranje administrativnih postupaka.

Projekt implementira Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financiran je od strane švicarskog Tajništva za ekonomske poslove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave