Izgrađen prije 40-ak godina

Rekonstrukcija tuzlanskog vrelovoda nužna zbog postojećih, ali i novih korisnika

08.04.2024. 08:15 / Izvor: Federalna.ba
vrelovod

Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi.

Sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli važi za jedan od najkvalitetnijih u državi. No, zbog zbog starosti regionalnog vrelovoda i ograničenosti kapaciteta u odnosu na rastuće potrebe, njegova rekonstrukcija jedan je od kapitalnih projekata gradske uprave. Budući da se radi o velikim novčanim ulaganjima, gradu je u realizaciji prve faze projekta trebala pomoć i Federalne vlade, jer na rješenju ovog problema treba početi raditi što prije, kako i postojeći korisnici centralnog grijanja ne bi ostali bez usluge. 

Trenutno je na sistem centralnog daljinskog grijanja u Tuzli spojeno oko 27.000 korisnika i zagrijava se nešto više od dva miliona kvadratnih metara prostora u stambenim i poslovnim objektima. Da bi se zadržao postojeći kvalitet grijanja i povećao kapacitet regionalnog vrelovoda, koji vodi od Termoelektrane Tuzla, planirana je njegova rekonstrukcija i to u tri faze. Vlada FBiH će sa deset miliona maraka pomoći realizaciju prve faze.

"Tuzla to zaslužuje i trebao bi se naći jedan ovako značajan projekat u budžetu Federacije BiH. Nastojat ćemo energijski efikasne projekte i dalje zagovarati, a smatram da je ovo jedan od ključnih za Tuzlu i Tuzlanski kanton", izjavio je Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije (SDP).

Jer regionalni vrelovod je izgrađen još prije 40-ak godina.

"On je s jedne strane dosegao svoje projektne kapacitete, jer je glavnim projektom bilo predviđeno 220 megavata, a već imamo instaliranih preko 246, a s druge strane svi proizvođači ovakvih cijevi koje čine ove cjevovode daju garanciju na 30 godina, a one su tu već 40", ističe Nermina Babajić, direktorica Centralnog grijanja Tuzla.

Sva potrebna dokumentacija za rekonstrukciju vrelovoda već je spremna, a nakon što je sredinom marta Vlada Federacija dodijelila sredstva, raspisan je i tender za izvođača radova, koji bi mogao biti poznat već 12. aprila.

"Nadam se da nećemo imati žalbi u toku tenderske procedure i da ćemo u maju moći uvesti izvođača u radove, jer smo ograničeni rokom i početkom septembra moramo završiti, jer moramo uraditi i pripeme za početak iduće sezone grijanja", kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle (SDP).

Rekonstrukcijom vrelovoda, odnosno povećanjem njegovog kapaciteta, otvara se mogućnost za pripajanje na sistem centralnog grijanja i većeg broja privatnih stambenih objekata. To je vrlo važno jer su oni veliki zagađivači zraka, a u Tuzli je godinama, zbog povećanih količina sumpordioksida i čvrstih čestica, zrak vrlo nezdrav, tvrde ekolozi.

"Primijetili smo ogromno interesovanje građana za priključenje na daljinsko grijanje. Zato je jako važno da imamo proširene kapacitete, da možemo širiti sistem daljinskog grijanja tamo gdje god je moguće", navodi Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

 Već krajem ovog mjeseca, Gradsko vijeće bi trebalo razmotriti i Odluku o širenju mreže toplifikacije.

"Decidno ćemo pokazati sve dodatne zone na koje ćemo moći širiti sistem centralnog daljinskog grijanja s postojećim kapacitetima, ali i s dodatnim kapacitetima koje ćemo dobiti nakon prve faze izgradnje magistalnog vrelovoda", ističe Lugavić.

Prva faza rekonstrukcije obuhvata kilometar i po regionalnog vrelovoda, a nakon okončanja cijelog projekta trebalo bi biti obuhvaćeno oko pet kilometara. Ukupna vrijednost sve tri faze projekta je oko 80 miliona maraka, rok za realizaciju oko deset godina i omogućit će pripajanje na toplovodnu mrežu oko 3.500 dodatnih domaćinstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije