Izgradnja zgrade u goraždanskom naselju Splavište u završnoj fazi

15.05.2024. 14:25 / Izvor: Fena
splavište

U goraždanskom naselju Splavište privode se kraju radovi na izgradnji nove zgrade socijalnog stanovanja.

U goraždanskom naselju Splavište privode se kraju radovi na izgradnji nove zgrade socijalnog stanovanja, u sklopu državnog projekta CEB II "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja", koji se implementira na teritoriji cijele BiH.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je da će ključevi 24 stambene jedinice uskoro biti dodijeljene korisnicima nekadašnjih kolektivnih centara na području Grada Goražda.

"Zgrada je završena zaista u rekordnom roku, po projektu CEB II I radovi se privode kraju. Sigurno je jedna od ljepših zgrada i uskoro očekujemo njeno zvanično otvaranje i useljenje porodica, što je veoma značajno za nas", kazao je Imamović.

Podsjetio je da su u okviru projekta CEB II u Goraždu do sada izgrađene tri zgrade, dvije u naselju Rasadnik i jedna u ulici Salih Bega Kuljuha.

"Projekat CEB II je završen, ali mi nećemo odustati od ovakvih i sličnih projekata jer primjerice postoji i potreba izgradnje nove zgrade Balkan 2, gdje su uslovi života takođe nehumani. Kolektivni Centar "Belvedere" u potpunosti je ispražnjen a naša je želja da u budućem projektu CEB III na toj lokaciji budu izgrađeni moderni stanovi namijenjeni mladim deficitarnim kadrovima koji su potrebni Goraždu", kazao je gradonačelnik Goražda.

Imamović vjeruje da će najkasnije do 1. jula biti uručeni ključevi stanarima u novoizgrađenoj zgradi u naselju Splavište. Jedan broj stambenih jedinica pripašće stanarima nekadašnje dotrajale zgrade na čijim temeljima se gradi nova, dok će dio stanova biti dodijeljen licima iz nekadašnjih drugih kolektivnih centara.

Kroz projekt CEB II osigurano je 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH čime je predviđeno zatvaranje  svih kolektivnih centara u RS i oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde planirano je devet podprojekata u općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije