Osigurano oko milion KM

Potpisani ugovori za sanaciju klizišta na području pet općina Kantona Sarajevo

12.06.2024. 13:44 / Izvor: Akta.ba
Klizišta

Danas potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Dženan Brkanić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov potpisali su danas sporazume o sufinansiranju projekata provođenja preventivnih mjera sanacije klizišta na području pet općina Kantona Sarajevo, s općinskim načelnicima.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komandant Štaba Civilne zaštite KS Bojan Bošnjak.

"Radi se o sanaciji klizišta na području općina Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Novo Sarajevo i Vogošća za što je osigurano oko milion KM. Projekt se finansira udruženim sredsvima Kantonalne uprava civilne zaštite, Zavoda za izgradnju i općina koje su izrazile potrebe za učešće u ovim projektima. Već tri godine realizujemo projekte sanacije klizišta, po prioritetima koje utvrđuje Zavod skupa s općinama", istakao je direktor Brkanić.

Direktorica Barlov istakla je da će izdvojenim sredstvima biti obuhvaćena sanacija ukupno šest klizišta, a na pojedinim se radovi vrše duže vrijeme.

"Imamo velika klizišta u općini Ilijaš, na lokalitetu Alića gaj gdje već treću godinu realizujemo projekte. Spomenula bih i klizište na Humu u općini Novo Sarajevo, gdje nastavljamo drugu i treću fazu sanacije klizišta", istakla je direktorica Barlov.

Ministar i komandant Štaba CZ KS Bojan Bošnjak kazao je da u Kantonu postoji veći broj područja zahvaćenih klizištima, te da se ovoj problematici mora posvetiti velika pažnja.

"Kontinuirano pozivamo sve općine da ozbiljno pripreme teren i projekte, a mi ćemo pomoći njihovu realizaciju. U Kantonu Sarajevo i generalno u FBiH postoji vakum kada je u pitanju rješavanje ovog problema. Treba napomenuti da su ovo najsloženiji projekti, sa zahtjevnim projektovanjem i izvođenjem, a opšta građevinska operativa nije baš navikla da radi ovako složene poslove. Tako da je, u cjelokupnom sistemu ovo veoma kompleksno pitanje. Posvećeni smo ovoj problematici, Vlada KS je formirala interresornu grupu koja radi na Uredbi o klizištima KS, te ćemo uskoro izići u javnost sa zaključcima. Vjerujemo da ćemo, uz opšti pravni okvir, staviti neke stvari pod kontrolu i imati bolju realizaciju", istakao je Bošnjak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije