VLADA ZDK

Osiguran novac za izradu projekta nove zgrade Kantonalne bolnice Zenica

14.06.2024. 13:01 / Izvor: Fena
bolnica

Ovogodišnjim rebalansom su, dodao je, osigurali sredstva za idejni projekat nove KBZ-a, koji se treba realizirati u narednom periodu.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je početkom ove sedmice usvojila prvi rebalans budžeta tog kantona za 2024. godinu, koji sada iznosi 624.463.000 KM te će naredne sedmice biti ponuđen na usvajanje i zastupnicima Skupštine ZDK, opredjelila je sredstva i za izradu idejnog rješenja nove Kantonalne bolnice Zenica - potvrdio je Feni premijer Nezir Pivić.

Vlada je, kako je naveo, definitivno odustala od implementacije projekta Poboljšanje energetske efikasnosti u JU Kantonalna bolnica Zenica, za koji je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u julu 2018. godine, bio potpisan i ugovor o kreditnom zaduženju od 10.000.000 eura te 1.000.000 eura grant sredstava.

"Kada govorimo o realizaciji projekta nove Kantonalne bolnice Zenica tu imamo i jednu dobru stvar, a to je da smo već završili projektovanje jednog dijela, odnosno jednog bloka nove KB-e. To je projektovanje završeno od ranijih sredstava koje su bili iz projekta EBRD-a. Jedan smo dio sredstava osigurali za projektovanje novog bloka, koji će biti namijenjen za smještaj onkoloških pacijenata, s obzirom da se oni trenutno nalaze u prostoru i uslovima koji su najteži u ovom momentu", najavio je Pivić.

Ovogodišnjim rebalansom su, dodao je, osigurali sredstva za idejni projekat nove KBZ-a, koji se treba realizirati u narednom periodu.

"Tempo koji je pred nama, kada govorimo o novoj kantonalnoj bolnici, je da idemo sa idejnim projektom, a nakon toga ćemo ići s jedinstvenim tenderom za projektovanje i izgradnju nove KB-e. Dakle, to bi bila dva koraka za koja sam siguran da ćemo ih realizirati u toku ove godine te da bismo eventualno imali sve pripremljeno za buduće radove", kazao je Pivić.

O tačnim terminima, zbog komplikovanih i složenih tenderskih procedura za javne nabavke, u ovom momentu, kaže, ne može govoriti.

"Ako sve bude uredu, ako ne bude bespotrebnih žalbi i odugovlačenja procesa, mogli bismo očekivati da glavni projekt te ko bi projektovao i gradio novu kantonalnu bolnicu, imamo već naredne godine", najavio je Pivić.

Kaže da će se raditi po najnovijim standardima te da se ide u pravcu da više nema soba u kojima će biti smješteno po šest-osam pacijenata.

Sugrađanima, dodaje Pivić, žele pružiti ugodan smještaj u trenucima kada imaju teške zdravstvene probleme, ali da i uposlenici imaju adekvatne uslove za rad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije