Univerzitet u Bihaću: Počeli radovi na uređenju Botaničke Bašte

16.05.2013. 08:13 / Izvor: Fena
Univerzitet u Bihaću: Počeli radovi na uređenju Botaničke Bašte

Ukupna vrijednost projekta je preko 20.700 KM, od čega je 10.000 obezbijedila Općina Bihać, a po 5.000 Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću jučer je ozvaničio početak radova na još jednom projektu, a radi se o formiranju Botaničke bašte.

Svečanosti su, pored nastavnika i studenata ove viskoškolske ustanove, prisustvovali predstavnici bihaćkog Univerziteta, te kantonalne i općinske vlasti. Na ovaj korak odlučili su se, kako je rečeno, zbog činjenice da na području cijele Bosne i Hercegovine (BiH) postoji samo jedan Botanički vrt u okviru kompleksa Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Botanička bašta smještena je u kampusu Biotehničkog fakulteta, na području bivše kasarne "Grmeč", gdje će se na površini od oko 10 hektara čuvati, razmnožavati i reintrodukovati rijetke i ugrožene biljne vrste.

"Potrebe za formiranjem bašte ukazala se prvenstveno zbog edukacija studenata Biotehničkog fakulteta, kao i drugih srodnih fakulteta, zatim učenika osnovnih i srednjih škola, naučnih istraživanja, prikupljanja biljnih vrsta, očuvanja genofonda postojećih autohtonih vrsta, te zaštite ugroženih i rijetkih biljnih vrsta ovog područja", kazala je voditeljica projekta, doc.dr. Azra Bećiraj.

"Značaj projekta, pored naučnog doprinosa, ogleda se i u tome što će ova bašta služiti i kao turistička destinacija grada Bihaća, koja će doprinijeti boljoj turističkoj ponudi", istakao je dekan Biotehničkog fakulteta, prof.dr. Halid Makić.

Ukupna vrijednost projekta je preko 20.700 KM, od čega je 10.000 obezbijedila Općina Bihać, a po 5.000 Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona (USK) i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije