Započela rekonstrukcija sjeverne kule Starog grada Ostrovica

30.05.2013. 13:30 / Izvor: eKapija.ba
Započela rekonstrukcija sjeverne kule Starog grada Ostrovica

U sklopu aktivnosti projekta „Una- izvor života“ započeli su radovi na sjevernoj kuli Starog grada Ostrovica iznad Kulen Vakufa. Stari grad Ostrovica je iznimno vrijedna kulturno- historijska građevina koja je ujedno i Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

U sklopu aktivnosti projekta „Una- izvor života“ započeli su radovi na sjevernoj kuli Starog grada Ostrovica  iznad Kulen Vakufa. Stari grad Ostrovica je iznimno vrijedna kulturno- historijska građevina koja je ujedno i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te je postupak prikupljanja dokumentacije za rekonstrukciju bio dugotrajan i veoma kompleksan. Općina Bihać i PLOD Centar su uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Unsko-sanskog kantona uspješno priveli ovaj postupak kraju, te se nakon izvršenih arheoloških istraživanja pristupilo rekonstrukciji sjeverne kule Starog grada Ostrovica koji se vrše pod nadzorom specijaliste za rekonstrukcije i restauracije kulturno- historijskih spomenika.

Postupci rekonstrukcije, sanacije i restauracije kulturno-historijskih spomenika su dugotrajni i zahtijevaju velika financijska sredstva, te je zbog toga ova aktivnost od iznimne važnosti ne samo za stanovnike i posjetioce Nacionalnog parka Una, već za cjelokupnu zajednicu. Rekonstrukcijom će se omogućiti očuvanje kulture i historijskog naslijeđa ovog kraja, te osigurati da se ta ostavština predstavi svim zainteresiranim posjetiteljima.

Projekat „Una-izvor života“ kojeg financira Evropska unija iz IPA fondova je projekt prekogranične suradnje čiji je cilj razvijanje i promoviranje izvora rijeke Une u Hrvatskoj, te vodopada rijeke Une i Starog grada Ostrovica u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvene turističke destinacije i ekonomski prostor kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une.

Projekat implementiraju Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine zajedno sa partnerima iz Hrvatske- Zadarskom županijom, Općinom Gradac, Zadarskom razvojnom agencijom- ZADARA, Turističkom zajednicom zadarske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske Županije i Udrugom „Una“.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije