U banovićki rudnik investirano 20 miliona KM

Investicije / PROJEKTI

U banovićki rudnik investirano 20 miliona KM

U Rudniku mrkog uglja Banovići zvanično je pušteno u rad novo mehanizirano široko čelo u Jami Omazići. Na ovaj način osigurat će se praktično novi proizvodni kapacitet sposoban da dnevno daje proizvodnju od oko 2.000 tona uglja.

27.08.2013. 08:21 / Izvor: Federalna.ba

U Rudniku mrkog uglja Banovići zvanično je pušteno u rad novo mehanizirano široko čelo u Jami „Omazići“. U ovaj rudnik investirano je 20 miliona maraka, a osigurat će se praktično novi proizvodni kapacitet sposoban da dnevno daje proizvodnju od oko 2.000 tona uglja.

Ako sada imaju kapacitet koji sam može ostvariti do 500.000 tona uglja godišnje, a u Omazićima se sada ukupno kopa dvostruko manje, svakom je jasno šta banovićkim rudarima znači novo mehanizirano čelo.

"Bit će dosta drukgačije, lakše, bolje. Više tona", kažu rudari.

Uz Vladu Federacije, Ministarstvo vanjske trgovine i  ekonomskih odnosa je već duže uključeno, kako u ovu akciju tako i razgovore sa mogućim ulagačima iz Češke razvojne banke. To počinje sa ovim mehaniziranjem jame.

"Ovo je temelj buduće termoelektrane u Banovićima, a nadamo se i cementare, velike investicije koje bi trebale da donesu još bolji spoljnotrgovinski bilans BiH", kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovivine i ekonomskih odnosa BiH.

Banovići, kako je rečeno, mogu biti primjer drugim.

"Uključivanjem ovakvog jednog kapaciteta, kako smo danas saznali, povećat će se proizvodnja 4 puta, a broj nesreća će biti smanjen za 10 puta. Rudnik uredno izvršava sve svoje obaveze i pozitivno posluje", izjavio je Erdal Trhulj, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

"Uz sve to dolazi povećanje kapaciteta koje nam u ovom trenutku olakšava da površinske kopove dovedemo u projektovano stanje i na kraju da stvorimo uvjete do konačnog puštanja u rad termoelektrane u Banovićima", riječi su Munevera Čergića, direktora RMU Banovići.

Naravno, osjetno povećanje proizvodnje je i garancija da će banovićki rudari  dosljedno ispunjavati svoje obaveze i prema Termoelektrani Tuzla, ali i širokoj  potrošnji. Jer, tržište se mora čuvati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije