Završena rekonstrukcija starog grada Ostrovica

03.10.2013. 09:00 / Izvor: eKapija.ba
Završena rekonstrukcija starog grada Ostrovica

U sklopu aktivnosti projekta "Una-izvor života",krajem januara 2013. godine objavljen javni poziv za arheološka istraživanja i radove na sjevernoj kuli Starog grada Ostrovica lociranoj iznad Kulen Vakufa.

U sklopu aktivnosti projekta "Una-izvor života", krajem januara 2013. godine objavljen javni poziv za arheološka istraživanja i radove na sjevernoj kuli Starog grada Ostrovica lociranoj iznad Kulen Vakufa.

Projekat "Una-izvor života" kojeg financira Evropska unija iz IPA fondova je projekt prekogranične suradnje čiji je cilj razvijanje i promoviranje izvora rijeke Une u Hrvatskoj, te vodopada rijeke Une i Starog grada Ostrovica u Bosni i Hercegovini, kao jedinstvene turističke destinacije i ekonomski prostor kroz prekograničnu suradnju i udruživanje iskustva svih interesnih strana u prekograničnom području gornjeg toka rijeke Une. Projekat su implementirali Općina Bihać, PLOD Centar i Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine zajedno sa partnerima iz Hrvatske- Zadarskom županijom, Općinom Gračac, Zadarskom razvojnom agencijom- ZADRA, Turističkom zajednicom zadarske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Zadarske Županije i Udrugom "Una".

Ukupna vrijednost projekta je 421.050 eura, dok su se na BiH strani implementirale aktivnosti u vrijednosti 222 582 eura.

Stari grad Ostrovica je iznimno vrijedna kulturno-historijska građevina koja je ujedno i Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te je postupak prikupljanja dokumentacije za rekonstrukciju bio dugotrajan i veoma kompleksan. Općina Bihać i PLOD Centar su uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Unsko-sanskog kantona uspješno priveli ovaj postupak kraju, te se nakon izbora najboljeg ponuđača za izvođenje arheoloških radova i rekonstrukciju sjeverne kule Starog grada Ostrovica pristupilo izvođenju radova, koji se vrše pod nadzorom specijaliste za rekonstrukcije i restauracije kulturno-historijskih spomenika.Ukupna vrijednost radova arheološkog istraživanja i rekonstrukcije sjeverne kule na Starom gradu Ostrovici  je 170. 736 KM (87. 295 eura).

Postupci rekonstrukcije, sanacije i restauracije kulturno-historijskih spomenika su dugotrajni i zahtijevaju velika financijska sredstva, te je zbog toga ova aktivnost od iznimne važnosti ne samo za stanovnike i posjetioce Nacionalnog parka Una, već za cjelokupnu zajednicu. Rekonstrukcijom će se omogućiti očuvanje kulture i historijskog naslijeđa ovog kraja, te osigurati da se ta ostavština predstavi svim zainteresiranim posjetiteljima.

Ovo će biti jedinstvena turistička destinacija Nacionalnog parka Una, koji, usprkos tome što obiluje ostacima historijskih građevina, nije u mogućnosti da iste stavi u funkciju turizma zbog  lošeg stanja u kojem se one nalaze.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije