Turističko naselje Sarajevo Resort u Hadžićima biće građeno Ytong-om

30.10.2013. 09:24 / Izvor: eKapija.ba
Turističko naselje Sarajevo Resort u Hadžićima biće građeno Ytong-om

Xella BH, nakon šet godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini učestvovaće u realizaciji izgradenje naselja Sarajevo Resort kao glavni dobavljač građevinskog materijala marke Ytong.

Početkom ovo mjeseca kuvajtski investitori su na lokalitetu Osenik, općina Hadžići, položili kamen temeljac za izgradnju turističkog naselja sa svim pratećim sadržajima koji će privući veliki broj turista, a očekuje se da će naselje koje će biti građeno Ytong-om biti završeno za 18 mjeseci.

Za potrebe izgradnje naselja Sarajevo Resort, Xella BH će u kontinuitetu isporučivati čak 15.000 m3 Ytong proizvoda iz svoje fabrike u Tuzli.

Xella BH, nakon šet godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini učestvovaće u realizaciji izgradnje naselja Sarajevo Resort kao glavni dobavljač građevinskog materijala marke Ytong. 

Ovo je do sada najveće pojedinačno naselje u BiH i najveći pojedinačni projekat koji će se graditi Ytong-om. Biće to i veliki izazov za Xella-ine stručne timove, koji će sa radom na ovom projektu početi već u oktobru ove godine, a na njemu će biti angažovani sve do kraja iduće godine, kada je planiran i završetak gradnje. Timovi, u kojima će učestvovati arhitekat, građevinski inženjer i instruktor gradnje imaće između ostalog zadatak i da kontinuirano obučavaju građevinske radnike i superviziraju njihov rad iz dana u dan.

Ovaj značajan građevinski projekat donosi sa sobom i velika očekivanja. Stoga će se projektu pristupiti maksimalno profesionalno uz korištenje do sada stečenih znanja i iskustava.  Posebna pažnja biće posvećena treningu i obuci građevinskih radnika kako bi stekli potrebna znanja i vještine o Ytong građevinskim materijalima i Ytong sistemu gradnje. Ovo će svakako pridonijeti uspješnoj realizaciji projekta, odnosno kvalitetu same gradnje.

Za svakog radnika će biti pripremljena i specijalizirana brošura "Uputstvo za gradnju sa tehničkim karakteristikama materijala" čija je namjena da olakša upoznavanje Ytong materijala, ali i Ytong alata koji će također naći svoje mjesto prilikom izgradnje.

Stručni tim, predvođen  Jasminom Huremovićem i Ademirom Ćatovićem, biće zadužen za implementaciju projekta i pružanje tehničke podrške, koja će se kretati od proračuna tačnih količina potrebnog Ytong građevinskog materijala, pa do potpunog poštivanja ekološkog Ytong sistema gradnje.

Objekti u naselju koji će se sastojati od tri tipa kuća, kao i različitih propratnih objekata ( sportskih, vjerskih, shopping itd) biće napravljeni prema Ytong sistemu gradnje koji podrazumijeva izgradnju unutrašnjih, vanjskih nosivih i nenosivih zidova, Ytong gredica i ispunskih blokova za ploče i krovove, protivpotresnih blokova, „U“ i „L“ profila. Sve kuće su projektovane tako da omogućavaju izuzetno ugodan i udoban život jedne porodice, što će dodatno garantirati i Ytong građevinski elementi, izrađeni od prirodnih ekoloških materijala koji štede energiju.

Podsjetimo, Sarajevo Resort imat će 160 objekata koji će biti raspoređeni okolo dva vještačka jezera čija će površina biti 12.000 metara kvadratnih. Također, turističko selo će biti upotpunjeno svim rekreativno-zabavnim sadržajima: dva natkrivena bazena, tereni za fudbal, košarku, odbojku, sale za bilijar, stoni tenis i druge igre, supermarket tako da posjetioci ne moraju ići van naselja i kupovati, turistički uredi i firme za iznajmljivanje automobila. Ulaz je dozvoljen svim turistima, kako domaćim tako i stranim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije