Izgradnja Univerzitetskog kampusa u Tuzli pomjerena sa mrtve tačke

21.11.2013. 10:36 / Izvor: eKapija.ba
Izgradnja Univerzitetskog kampusa u Tuzli pomjerena sa mrtve tačke
OTVORI GALERIJU

Univerzitet u Tuzli ove sedmice je objavio Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja kompleksa Kampusa. Konkurs ostaje otvoren do 17.1.2014. godine.

Kasarna Husein kapetan Gradaščević Tuzlanskom kantonu je dodijeljena 2009. godine na sjednici Vlade FBiH. Tada je stvoren prvi preduslov za izgradnju Kampusa, jer je kasarna proglašena neperspektivnom za oružane snage. Komisija za državnu imovinu BiH donijela je odluku kojom se kompleks kasarne stavlja na raspolaganje Univerzitetu čime je omogućeno da se izvrši adaptacija infrastrukture za potrebe Univerziteta, za izgradnju kampusa i prilagođavanje sadašnjih sadržaja kasarne potrebama studenata i nastavnika.

No, tek četiri godine nakon toga, učinjen je prvi korak ka realizaciji izgradnje kampusa u Tuzli. Naime Univerzitet u Tuzli ove sedmice je objavio Konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja kompleksa Kampusa. Konkurs ostaje otvoren do 17.1.2014. godine.

Prostor bivše kasarne prostire se na oko 40,40 ha i već je već napravljena skica za idejni projekat. Samo osposobljavanje Kampusa će se vršiti u tri faze. Prva faza je preseljenje fakulteta koji trenutno oskudijevaju sa prostorom, a to su: Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Akademija dramskih umjetnosti, neki od odsjeka Filozofskog fakulteta. Druga faza je adaptacija postojećih kapaciteta i treća faza je izgradnja potrebnih objekata za potrebe rada Univerziteta u Tuzli.

Grupisanje fakulteta

Izgradnja Univerzitetskog kampusa na lokalitetu ''Stara kasarna'' prioritetno bi imala za cilj grupisanje svih visokoškolskih ustanova na prostoru koji pruža kvalitetne uslove za njihov smještaj, ali i smještaj svih drugih sadržaja potrebnih za njegovo optimalno funkcionisanje.

Prostornim grupisanjem svih visokoškolskih ustanova na jednom mjestu iz temelja se mijenja slika Univerziteta te snažno unaprjeđuje nastava, naučna infrastruktura i sveukupni uslovi života i rada studenata. Tako bi se potakla istraživačka i društvena mikrookolina, interdisciplinarnost u istraživačkom radu, kreiranje interdisciplinarnih studijskih programa, te prenos stvorenih znanja u tehnološke inovacije i oplemenjivanje društva u cjelini. Značajno će se unaprjediti standard studiranja, uslovi za naučni rad, te informacioni sistem kojim će Univerzitet moći biti integriran i spojen sa drugim centrima u okruženju.

Pored fakulteta, u okviru kampusa biće smješten i studentski centar, koji će sadržavati polivalentnu dvoranu, kino dvoranu, studentski klub, bazen, fitness dvoranu, glavni restoran za prehranu studenata, te manje restorane, picerije, caffe slastičarne, učionice (škola stranih jezika i sl.), plesna dvorana, poštanski ured, internet klub, banka i druge prostore za društvene aktivnosti i zabavu.

Smještajne kapacitete će sačinjavati studentski domovi i apartmani za nastavno osoblje.

Pored toga u okviru kampusa će biti zajednički sadržaji: laboratorij, biblioteka, univerzitetski uredi, rektorat.

Predviđeni su također trgovi, parkovi, šetnice, platoi za okupljanje (otvorena scena), te upravna zgrada, ambulanta, stomatološka ordinacija , štamparija, radionice, prostor za tehničku službu održavanja.

Mislilo se i na sport i rekreaciju, tako da će u okviru kampusa biti sportski tereni za: nogomet, rukomet, tenis,košarka, odbojka i sl., staze za trčanje, biciklističke staze i sl.

Zanimljivo je da će se konkursni radovi predavati anonimno, te svi prilozi moraju biti numerisani, a zbog potpune anonimnosti ne smiju biti obilježeni nikakvom drugom oznakom. Autori svoja idejna rješenja, dostavljaju u neprozirnom omotu sa identifikacionom šifrom koja se sastoji od dva slova abecede i tri broja, a istu upisati u gornjem desnom uglu omota konkursnog rada.

Anonimni autori

Naravno pored toga autori rada dostavljaju dvije zapečaćene koverte sa naznakom „autor“ i naznačenom identifikacionom šifrom koja treba da sadrži ime autora i druge podatke o autoru, kao i ostalu zahtjevanu dokumetaciju i broj računa.

Kriteriji za ocjenu dostavljenih idejnih rješenja su odgovor na temu 25%, koncept rješenja 25%, aktuelnost rješenja u savremenom arhitektonskom i urbanističkom diskursu 25 %, te finansijska racionalnost u realizaciji konkursnog rješenja 25 %.

Konkursna komisija će nakon pregleda svih pristiglih radova dodijeliti nagrade i to: 25.000,00 KM za prvoplasirano idejno rješenje, 15.000,00 KM za drugoplasirano, 8.000,00 KM za trećeplasirano idejno rješenje. Također dodijelit će se i tri otkupa u vrijednosti od po 500,00 KM. (3x500,00 KM = 1.500,00 KM)

Ipak iz Univerziteta u Tuzli nam nisu mogli reći da li će i kada nakon idejnog rješenja, biti raspisan i konkurs za glavni projekat. Ono što je sigurno da novca za radove još nema, te stoga je i neizvjesno kada bi oni mogli i početi.

U našoj fotogaleriji pogledajte u kakvom se trenutno stanju nalazi lokacija budućeg kampusa.

A.Š.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije