FIPA izabrala najznačajnije strane investitore u 2012. godini

10.12.2013. 17:44 / Izvor: eKapija.ba
FIPA izabrala najznačajnije strane investitore u 2012. godini
OTVORI GALERIJU

Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) izabrala je na večerašnjoj svečanosti najznačajnije strane investitore u BiH u 2012. godini i to u četiri kategorije.

Agencija za promociju stranih investicija BiH (FIPA) izabrala je na večerašnjoj svečanosti najznačajnije strane investitore u BiH za 2012. godinu i to u četiri kategorije. U kategoriji najznačajnija greenfield investicija izabrana je kompanija Granmir & Co. Međugorje. U kategoriji najznačajnija investicija putem privatizacije izabrana je kompanija FL Wood iz Foče, u kategoriji najznačajnije investicije po broju novootvorenih radnih mjesta priznanje je dobila kompanija Alpina Bromy Tešanj, dok je u kategoriji investicije putem zajedničkog ulaganja plaketa uručena kompaniji Sisecam Soda iz Lukavca.

Direktorica FIPA-e Jelica Grujić je prilikom dodjele nagrada istaknula da su ova poduzeća prepoznala mogućnosti ulaganja u BiH i uspješno otpočela poslovnu djelatnost. "Oni su time poslali pozitivnu poruku potencijalnim stranim investitorima o mogućnostima uspješnog poslovanja u BiH", istakla je ona na ceremoniji dodjele priznanja.

Naglasila je da ovi primjeri zaslužuju maksimalnu pažnju budući da su u prošloj godini strane direktne investicije na globalnoj razini pale za 18 posto, što se odrazilo i na stanje u BiH.  Grujić je kazala da je, prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini u BiH zabilježeno 558 milijuna KM stranih direktnih investicija.

Kompanija Granmir & Co. Međugorje koja je dobila nagradu za greenfield investiciju ukupno je investirala kapital od 4,6 milijuna eura u izgradnju luksuznog hotela sa 4 zvjezdice, a od kojih je 3,5 milijuna eura bilo u 2012.godini. U u sklopu ove talijanske investicije zaposlena su 44 radnika.

Luca Cobre, direktor ove kompanije, za eKapija.ba je kazao da oni rade dosta u zemljama bivše Jugoslavije, a da su prije tri godine došli i u BiH. Izgradili su novi hotel sa svim modernim sadržajima za goste i na taj način obogatili ponudu ovog jednog od najvećih turističkih središta u BiH. ''Plaćamo doprinose i sve oni što traži država, no problem u Međugorju je nelojalna konkurencija i zbog toga je potrebno da država bude što bliže investitorima kako bi zajednički otklonili probleme sa kojima se suočavaju'', naveo je on. Istaknuo je i problem visoke stope PDV-a od koje nije izuzet hotelijerski sektor. 

Vejsil Huremović, izvršni direktor za ljudske resurse u tvornici Sisecam Soda iz Lukavca, koji su dobitnici priznanja za najznačajniju investiciju putem zajedničkog ulaganja, kaže da se ovdje radi o pozitivnom primjeru ulaganja gdje je poznata turska kompanija Soda Sanayii A.S., koja je kemijski ogranak tvornice Sisecam, jedne od pet najvećih proizvođača stakla i sode u Europi i desete u svijetu, privatizirala, odnosno zajednički osnovala tvornicu Sisecam Soda. "U proteklih šest godina u tvornicu je uloženo  preko 77 milijuna eura, od čega 13,4 milijuna eura u 2012. godini. Proizvodnja je podignuta za više od 3 puta i danas iznosi preko 1.200 tona dnevno, a sve se izvozi  na EU tržište. To je pozitivan primjer kako se mogu osigurati nova radna mjesta", kazao je on. Kompanija neće stati sa ulaganjima. Naime, planiraju do 2015. povećavati proizvodnju na 1.500 tona za što će uložiti dodatnih 20 milijuna eura.

Dževad Aletić, direktor kompanije FL Wood, kazao je da budući da imaju kompanije u oba eniteta pokazuju da se može jednako uspješno poslovati i zapošljavati bilo gdje u BiH.

Suad Roša, direktor kompanije Alpina Bromy, istaknuo je da njegova kompanija, koja se bavi proizvodnjom muške i ženske obuće, do sada uložila 3 milijuna KM, a u planu je novo proširenje proizvodnje i zapošljavanje. Dnevni kapacitet proizvodnje je oko 15.000 pari gotove obuće a cilj je povećanje na 2.000 pari obuće dnevno,, kazao je on.

Izbor stranog investitora BiH događaj je koji FIPA tradicionalno organizira svake godine i u okviru kojeg se predstavljaju najuspješnija strana preduzeća koja posluju u BiH i time doprinose njenoj pozitivnoj percepciji u poslovnom svijetu. 

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije