Općina Kakanj krenula sa uvođenjem LED rasvjete

12.12.2013. 08:21 / Izvor: eKapija.ba
Općina Kakanj krenula sa uvođenjem LED rasvjete

Općina Kakanj želeći da umanji gotovo polumilionske godišnje račune za javnu rasvjetu krenula je sa ugradnjom ekonomičnih rasvjetnih tijela-LED rasvjete.

U skladu sa opredjeljenjem da se kontinuirano radi na modernizaciji i širenju mreže javne rasvjete, uz težnju da se ugradnjom ekonomičnih rasvjetnih tijela umanje gotovo polumilionski godišnji računi za javnu rasvjetu, Općina Kakanj započinje aktivnosti na testiranju učinaka savremene LED rasvjete.

"Faza analize učinaka podrazumijeva realizaciju pilot-projekata instaliranja LED rasvjete na određenim lokacijama. Prvi pilot-projekat već je započeo instaliranjem 19 rasvjetnih tijela na području Čatića (Rampa). Umjesto 12 klasičnih rasvjetnih tijela snage 150 W postavljeno je 12 LED svjetiljki snage 30 W.  Izvršena je i zamjena 7 svjetiljki snage 250 W LED svjetiljkama snage 80 W. Premda se radi o svjetiljkama koje se značajno razlikuju u snazi, efekat osvjetljenja LED bi trebao biti isti ili čak bolji sa LED sistemom, a potrošnja električne energije bi se trebala značajno smanjiti. No, pravi rezultati će biti utvrđeni tokom dvomjesečnog trajanja pilot-projekta", ističu iz Općine Kakanj.

Navode da je u Čatićima već instalirana LED oprema firme "Alfa-Nur" Tuzla, a da za desetak dana počinje realizacija i drugog pilot-projekta. "Planirano je da na platou oko solitera II firma "Imao electric BH" Tuzla izvrši zamjenu postojećih 12 rasvjetnih tijela LED svjetiljkama", navode iz Općine Kakanj. 

Nakon dvomjesečnog praćenja učinaka LED rasvjete i postignutih ušteda, Općina Kakanj će raspolagati relevantnim pokazateljima na osnovu kojih će biti moguće definirati dalje smjernice u smislu raspisivanja tendera za nabavku i ugradnju LED rasvjete na području općine Kakanj.

Prema tvrdnjama proizvođača LED svjetiljke imaju veoma dug vijek trajanja, čak do 20 godina. LED je čvrsto fizičko tijelo, poluvodički element koji električnu energiju pretvara direktno u svijetlost, za razliku od žarulja koje moraju proizvesti toplinu koja daje svjetlost. LED pretvara električnu energiju u fotone koje vidimo kao svjetlost. LED rasvjeta ima čisto svjetlo bez UV zračenja i mogućnost produciranja preko dva miliona različitih nijansi i boja. Lako se postavlja, kompaktna je i omogućava daljinsko upravljanje, a vijek trajanja rasvjete iznosi impresivnih 50 hiljada sati, tvrde proizvođači.

Tehničke karakteristike LED rasvjetnih tijela donose uštedu od preko 50% električne energije u odnosu na klasičnu rasvjetu (živine i natrijeve žarulje), te 90% uštede za njeno održavanje. Osim uštede električne energije značajan je i doprinos zaštiti okoliša, jer nemaju štetnih elemenata (živa i slični elementi), objavljeno je na web stranici Općine Kakanj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije