Položen kamen temeljac za izgradnju kompleksa AEPTM-a

24.12.2013. 12:18 / Izvor: eKapija.ba
Položen kamen temeljac za izgradnju kompleksa AEPTM-a

Projekt je osmišljen 2009. godine kada su sagledane sve potrebe vezane uz uvođenje savremenoga sustava školovanja i stručnog usavršavanja policijskih kadrova državnih policijskih agencija.

Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara BiH i Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova nedavno su, na prigodnoj svečanosti, položili kamen temeljac za izgradnju kompleksa objekata za trajni smještaj Agencije. U nazočnosti najviših dužnosnika svih razina vlasti, svečanost je održana na lokaciji na kojoj će se kompleks graditi, a riječ je o parceli od 45.000m² koje je Agencija, odlukom Vlade FBiH, dobila bez naknade u krugu Vojarne "Stanislav Baja Kraljević".

Projekt je osmišljen 2009. godine kada su sagledane sve potrebe vezane uz uvođenje savremenoga sustava školovanja i stručnog usavršavanja policijskih kadrova državnih policijskih agencija. Sačinjena je Informacija o potrebi izgradnje i procjeni troškova izgradnje objekta za trajni smještaj Agencije koju je Vijeće ministara BiH razmotrilo i prihvatilo 19.10.2010.godine. Tada je prihvaćena i financijska konstrukcija Projekta na način da se sredstva za realiziranje planiraju i osiguraju u Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH u tri faze, ukupne vrijednosti cca osam miliona maraka.

U prvoj fazi, Agencije je ostvarila uštede kod rješavanja lokacije/ zemljišta gdje će biti izgrađeni objekti za trajni smještaj (Odluka VFBiH). Nakon dobivanja odluke, poduzete su aktivnosti koje su neophodne za početak realiziranja projekta odnosno početak izgradnje: izrada Geodetskoga elaborata za potrebe projektiranja objekata niskogradnje i visokogradnje, Programa geološko-geomehaničkih radova, Idejnoga i Izvedbenog projekta, revizije Izvedbenog projekta, kao i dobivanja urbanističke i saglasnosti za pristup potrebnim instalacijama, plaćanja rente i dobivanja građevinske dozvole.

Druga faza je započela provedbom postupaka javnih nabavka za izbor najpovoljnijih izvođača za izvođenje radova i nadzor nad radovima. Nakon provedenoga natječaja izabran je najpovoljniji ponuđač - Konzorcij TEMPO Vranica d.d. Mostar i MIP d.o.o. Mostar, koji će izvršiti izgradnju kompleksa u ugovorenom roku od 30 mjeseci, a vrijednost ugovora je 6.781.000,00 KM. Temeljem provedenog javnog natječaja, poslove nadzora obavljat će Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i IGH Mostar, a vrijednost ugovora je 62.992,80 KM .

Drugom i trećom fazom obuhvaćeni su svi poslovi oko izgradnje i opremanja kompleksa objekata. Prema izvedbenom projektu, objekt za trajni smještaj Agencije sastoji se od: nastavnog, upravnog i smještajnog dijela objekta, te sportske dvorane sa streljanom – ukupne površine cca 10 tisuća kvadratnih metara.

Izgradnjom ovog kompleksa, kapacitet Agencije bit će kolektivni smještaj za 300 kadeta, dok će savremeno opremljeni kabineti, učionice, knjižnica/čitaonica, amfiteatar, ambulanta, potom sportska i dvorane za borilačke sportove, streljana, poligoni za izvođenje praktičnog dijela obuke i situacijsku nastavu imati kapacitet za provođenje obuka za cca 500 policijskih službenika policijskih agencija u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije