Goražde će u 2014. godini biti najveće gradilište u BiH

07.01.2014. 16:39 / Izvor: eKapija.ba
Goražde će u 2014. godini biti najveće gradilište u BiH

U Općini Goražde očekuju da će u 2014. godini, zahvaljujući industrijskoj zoni Vitkovići te izgradnji četiri nova poslovno-stambena objekta koji će se graditi u Rasadniku, biti otvoreno oko 600 novih radnih mjesta.

U Općini Goražde očekuju da će u 2014. godini, zahvaljujući industrijskoj zoni Vitkovići u kojoj je smješteno nekoliko uspješnih kompanija, te izgradnji četiri nova poslovno-stambena objekta koji će se graditi u Rasadniku od kojih je jedan tržni centar, biti otvoreno oko 600 novih radnih mjesta.

Govoreći o pomenutim investicijama u 2014. godini načelnik Goražda Muhamed Ramović je istakao  da Opći stoji na raspolaganju svim privrednim subjektima u svakom pogledu.

Ono što je posebno izdvojio jeste promjena regulacionih planova, i u tom smislu, kaže, sve funkcioniše planiranom dinamikom, objavljeno je na web stranici Općine Goražde. 

"Veliko razumjevanje imamo od vijećnika Općinskog vijeća Goražde koji su bili jednoglasni prilikom izmjena regulacionih planova. U konačnici to znači da svi privrednici koji žele da proširuju svoje kapacitete, kao i novi potencijalni ulagači, nemaju zastoj i da mogu na vrijeme aplicirati i nakon provedene procedure izmjene regulacionog plana, dobiti uredne dozvole i sve ono što je potrebno za njihov biznis i dalje proširenje njihovih pogona", kazao je on.

Ramović očekuje da će Goražde u ovoj godini biti jedno od najvećih  gradilišta u BiH. "Računam da će ulaganja iznositi oko 40 miliona KM. Opravdavam to prije svega najavljenim ulaganjima u samoj industrijskoj zoni Rasadnik, gdje smo raspisali konkurs koji je ovih dana u završnoj fazi. Na slijedećoj 14. redovnoj sjednici Vijeća vijećnicima ćemo predložiti usvajanje i izdavanje zvaničnih rješenja za sve one koji su aplicirali i u skladu sa zakonom prošli na konkursu, a to je osam stambenih jedinica, odnosno osam novih kuća u nizu u Rasadniku, zatim četiri poslovno-stambena objekta od kojih je jedan tržni centar čija će se površina prostirati na 20.000 kvadratnih metara'', kaže načelnik.

Navodi da će preko stotinu radnika biti uposleno na tom području te da uporedo s tim privrednici vrše i proširenje  svojih kapaciteta u industrijskoj zoni Vitkovići, "gdje smo također svjedoci velikih ulaganja  zahvaljujući kojima će se otvoriti nova radna mjesta."

''Jučer je na zadovoljstvo svih nas firma EMKA počela sa radom u industrijskoj zoni Vitkovići, čiji pogoni i kapaciteti se stalno proširuju. U industrijskoj zoni Pobjeda očekuju se također proširenja kapaciteta u firmama Ginex i Pobjeda Tehnology koji planiraju proširenjem otvoriti oko 150 novih radnih mjesta'', kazao je on.

Ističe da su tu i ulaganja od devet miliona maraka zahvaljujući projekatu uređenja obale od granice sa Novim Goraždem do Vitkovića, koji se realizuje sa Svjetskom bankom.

"Također, sa Svjetskom bankom radimo i projekat navodnjavanja koji je već prošao, tender je raspisan i počinje  realizacija sa početkom proljeća. Ovim projektom će biti obuhvaćene četiri mjesne zajednice i poljoprivrednici će konačno imati navodnjavanje svojih imanja, čime prelazimo na savremeni sistem agrarne djelatnosti na ovom području. Ono što je također interesantno jeste da u ovoj godini očekujemo i najpovoljniji  kredit koji je moguće dobiti, a to je kredit Saudijskog fonda za razvoj čija je implementacija u završnoj fazi i očekujemo konačnu odluku u februaru, a sredstva će biti uložena u kapitalne projekte", istaknuo je na načelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije