Ove godine Sarajevo će dobiti svoj stari-novi hamam

08.01.2014. 08:08 / Izvor: TVSA
Ove godine Sarajevo će dobiti svoj stari-novi hamam

Početkom septembra Sarajevo će dobiti obnovljeni hamam. To će biti i jedino tursko kupatilo u cijeloj BiH. Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000 eura.

Početkom septembra Sarajevo će dobiti obnovljeni hamam. To će biti i jedino tursko kupatilo u cijeloj BiH. Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000 eura a zajedno će ga realizirati Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Vakufska direkcija Turske. Pola radova već je završeno.

Ovaj hamam, poznat i kao Carev, najstarija je javna banja u Sarajevu koju je izgradio Isa-beg Ishaković. U tradicionalnim bosanskim kućama nije bilo kupatila pa su građani Sarajeva higijenu obavljali baš na ovom mjestu. Nekoliko puta je rušen i ponovo građen.

Karakteristika ovog najstarijeg javnog kupatila u regiji je da je, osim muške i ženske banje, imao i poseban bazen kojeg su u vrijeme osmanske uprave koristili samo Jevreji za svoja ritualna pranja. Nakon što je Eugen Savojski popalio Sarajevo, hamam je zauvijek promijenio svoj izgled i nikada mu nije vraćen stari sjaj. Sada, nama najbliži nalazi se u Budimpešti, a poslije decenija čekanja Isa-begov hamam ponovo će dobiti novo ruho.

Nakon šest desetljeća, Sarajevo će dobiti prvo javno kupatilo. U kompleksu će biti izgrađen i mali hotel, tako da će zasigurno od polovine ove godine turistička ponuda Šehera biti puno bogatija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije