SIDA i Općina Stolac realizuju projekt sanitarnog prikupljanja otpada

16.01.2014. 16:24 / Izvor: eKapija.ba
SIDA i Općina Stolac realizuju projekt sanitarnog prikupljanja otpada

''Stvaranje minimum uvjeta za sanitarno prikupljanje otpada u općini Stolac i uvođenje selektivnog prikupljanja otpada'' naziv je projekta kojega realizira općina Stolac uz pomoć SIDA-e.

''Stvaranje minimum uvjeta za sanitarno prikupljanje otpada u općini Stolac i uvođenje selektivnog prikupljanja otpada'' naziv je projekta kojega realizira općina Stolac uz pomoć SIDA-e. Projekt podrazumijeva osiguranje posuda za odlaganje otpada i uklanjanje divljih odlagališta.

Također, predviđena je uspostava zelenih otoka u centru općine, kao i zamjena dotrajalih i uništenih kontejnera koji se nalaze u urbanom području općine. Trenutna pokrivenost općine organiziranim prikupljanjem otpada iznosi 88 %, ali samo cca 20 % stanovnika zaista i koristi uslugu. Najveći problem predstavlja trenutni način prikupljanja u vrećama te stvaranje divljih odlagališta što predstavlja sanitarno higijenski problem.

SIDA za projekt financira kupovinu: 1720 kanti zapremnine 140 l, 38 kontejnera zapremnine 1100 l za mješani otpad, 16 kontejnera 1,1 m³ u dvije boje (plava i žuta 2x8 komada) i jedno vozilo 9 t za prikupljanje otpada sa mogućnošći pražnjenja kanti 140 l, kontejnera 1.1 m³ i kontejnera 5 m³. Ukupna vrijednost navedenog iznosi 213.340,00 EURA, dok će ostale troškove: obezbjeđenje zemljišta, pripreme platoa za postavljanje zelenih otoka i sanaciju divljih odlagališta, kampanju podizanja javne svijesti – izrada brošura i letaka i kampanja za sortiranje otpada – snositi općina Stolac u ukupnom iznosu od 24.500,00 EURA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije