Željeznice FBiH će sanirati remontne radionice u Banovićima

Investicije / PROJEKTI

Željeznice FBiH će sanirati remontne radionice u Banovićima

Što se tiče ušteda koje se očekuju ovim poslovnim potezom, kako su kazali u Željeznicama FBiH, one su zaista vrijedne pažnje i na mjesečnom nivou iznosile bi oko 120.000 KM.

19.10.2014. 17:58 / Izvor: Fena

Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) donijela je Odluku o izradi idejnog i glavnog projekta obnove i sanacije devastirane radioničke zgrade u Banovićima čijim bi se osposobljavanjem trebao riješiti problem nezaposlenih radnika Gredelja - Rewom d.o.o. Dobošnica.

"Plan je da se do kraja tekuće godine, putem javnog nadmetanja, odabere izvođač radova i počne sa obnovom i prilagodbom radionice novim uslovima korištenja. Na ove rokove Uprava ŽFBiH ne može mnogo uticati, jer se sve mora uraditi u rokovima kako je predvidio Zakon o javnim nabavkama", rečeno je Agenciji Fena u Željeznicama Federacije BiH.

Što se tiče ušteda koje se očekuju ovim poslovnim potezom, kako su kazali u Željeznicama FBiH, one su zaista vrijedne pažnje i na mjesečnom nivou iznosile bi oko 120.000 KM.

Radnici Gredelja - Rewom d.o.o. Dobošnica, kako je poznato, žrtve su loše privatizacije i često su morali protestirati tražeći zarađene plate i uplatu penzionog i zdravstvenog osiguranja. Kako je bilo nemoguće riješiti imovinsko pravne odnose budući je većinski vlasnik firme "Gredelj-Revom" iz Dobošnice Tvornica željezničkih vagona - "Gredelj" iz Zagreba koja je u stečaju, odlučeno je da se radnici iz ove firme prebace u radionicu u Rajlovac gdje će ostati do osposobljavanja nove radionice u Banovićima.

Iz Željeznica FBiH navode da se trenutno radi na ugovaranju smještaja i obezbjeđenja ishrane tokom njihovog boravka i rada u Centralnoj radionici u Rajlovcu.

"ŽFBiH imaju interes da angažiraju, bez zasnivanja radnog odnosa (ugovor o djelu), određeni broj stručnih i radno sposobnih radnika, koji su nosioci aktivnosti na opravci teretnih vagona u radionici u Dobošnici. Uzimajući u obzir kapacitete u ŽFBiH, kao i budući kapacitet i raspoloživu opremu u Banovićima, te tehnologiju redovne opravke teretnih vagona, to je ukupno do 30 radnika. Trenutno se, pored obezbjeđenja smještaja za navedene radnike, radi i na usaglašavanju spiskova radnika", naveli su iz ŽFBiH.

Do rješenja za radnike Gredelja došlo se na sastanku koji je krajem septembra održan u u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija kada je odlučeno da se radnici iz ove firme prebace u radionicu u Rajlovcu gdje će ostati do osposobljavanja radionice u Banovićima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije