Počela gradnja terminala za ukapljeni plin u Pločama

16.12.2014. 09:38 / Izvor: eKapija.ba
Počela gradnja terminala za ukapljeni plin u Pločama

Terminal za ukapljeni prirodni plin u Pločama trebao bi Hrvatskoj i regiji otvoriti pristup ovom energentu iz drugih izvora, a diversifikacija dobave ukapljenog naftnog plina doprinijet će razvoju tržišta i pouzdansoti opskrbe plinom.

Grupa Prvo plinarsko društvo (PPD Grupa) obilježila je u ponedjeljak u Luci Ploče početak izgradnje novog terminala za ukapljeni naftni plin (UNP). Investicija je vrijedna 25 milijuna eura.

Ovim projektom Luka Ploče postaje glavni centar tekućih tereta za cijeli Jadran jer ni na talijanskoj strani ni na hrvatskoj strani Jadrana za sada ne postoji skladište ukapljenog plina. Prvo plinarsko društvo tako ulazi na regionalno veleprodajno tržište ukapljenog plina, energenta koji se sve više afirmira kao jedno od vodećih alternativnih goriva današnjice.

"Riječ je o međunarodnom i regionalnom iznimno značajnom projektu koji će Hrvatskoj i regiji otvoriti pristup UNP terminalu morskim”, navode u PPD-u.

Novi UNP terminal trebao bi biti završen u roku 18 do 24 mjeseci, prostirat će se na površini od 24.461 četvornih metara i imat će skladište za ukapljeni plin (propan, butan ili mješavina) koje će se sastojati od podzemnih spremnika ukupne zapremine 35.180 kubičnih metara, odnosno 17.000 tona. Osim brodovima, terminal će omogućavati dopremu i otpremu tekućih tereta vagonskim cisternama te otpremu kamionskim cisternama.

PPD je zainteresiran da preko UNP terminala u Luci Ploče ukapljenim naftnim plinom i tekućim teretima opskrbljuje reginalno tržiše, ali se nudi i tvrtkama koje preko tog terminala posluju na svjetskim tržištima. 

PPD Grupa u studenom je postala najveći pojedinačni vlasnik Luke Ploče s vlasničkim udjelom od 24,95 posto dionica. Odluka o ulasku PPD Grupe u vlasničku strukturu Luke Ploče potaknuta je upravo potpisivanjem potkoncesijskog ugovora između PPD Grupe i Luke Ploče u trajanju do 2055., čime su ostvareni preduvjeti za izgradnju UNP terminala.

Strategija PPD Grupe predviđa širenje poslovanja na različita područja energetskog sektora, kao i na druga tržišta regije, pa Grupa u Luci Ploče vidi značajnu perspektivu za daljnji rast i razvoj sinergijskog poslovanja.

banke.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije