Privrede Srbije i Hrvatske traže jednostavnije granične procedure

10.05.2022. 08:34 / Izvor: Akta.ba
sastanak komora

Privrednici Srbije i Hrvatske zatražit će od svojih vlada da se što prije ubrza protok robe preko svih graničnih prelaza između dvije države.

Privrednici Srbije i Hrvatske zatražit će od svojih vlada da se što prije ubrza protok robe preko svih graničnih prelaza između dvije države, usklade radna vremena hrvatskih i srpskih graničnih inspekcijskih službi, kako bi se smanjili gubici koje kompanije trpe zbog dugog čekanja i komplikovanih procedura na graničnim prijelazima, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsjednika Privredne komore Srbije i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Zagrebu.

Predsjednici srpske i hrvatske komore razgovarali su na sastanku u Zagrebu o mogućnostima za uspostavljanje 24/7 radnog vremena svih graničnih i inspekcijskih službi dvije države, kao i  mogućnosti uspostavljanja zajedničke željezničke stanice u Vinkovcima na kojoj bi se obavljale sve graničene kontrole sa obje strane, saopćila je Privredna komora Srbije.

Čadež i Burilović su razgovarali i o saradnji u oblasti energetike i nužnosti diversifikacije pristupa energentima za privrednike u dvije države kako bi se kompanijama omogućio nesmetan rad i u narednom periodu.

Tokom boravka u Zagrebu, predsjednik PKS-a će se sastati sa Sanjom Burić, predsjednicom Uprave borda direktora i Damirom Spudićem, članom borda direktora "Energia naturalis grupe" u okviru koje posluje Prvo plinarsko društvo (PPD) u Hrvatskoj, sa kojima će razgovarati o mogućnosti zajedničkih projekata srpskih i hrvatskih privrednika u sferi snabdevanja gasom.

Takođe, predsjednik PKS imat će sastanke sa Emilom Tedeskim, vlasnikom i osnivačem Atlantik Grupe i Fabrisom Peruškim, glavnim izvršnim direktorom i članom Borda direktora Fortenova grupe. Na sastanku će biti riječi o daljem unapređenju privredne saradnje u regionu i novim investicijama kompanija.

Inače, podaci pokazuju da je tokom 2021. godine, robna razmjena između Srbije i Hrvatske, koja je 14. spoljnotrgovinski partner naše zemlje, iznosila 1,337 milijardi eura, što predstavlja rast od 268,3 miliona eura, odnosno, za oko 25 odsto više u odnosu na 2020. godinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti