Plin u rafineriji u Bosanskom Brodu do kraja 2019?

11.10.2018. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Plin u rafineriji u Bosanskom Brodu do kraja 2019?

​Hrvatskoj je u interesu da se plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu riješi što prije jer iz hrvatske perspektive njoj nema alternative.

Hrvatskoj je u interesu da se plinofikacija rafinerije u Bosanskom Brodu riješi što prije jer iz hrvatske perspektive njoj nema alternative, poručeno je s konferencije za novinare u srijedu nakon sastanka u Slavonskom Brodu, sazvanog na inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na kojem su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te predstavnici mjerodavnih ruskih ministarstva i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije.

Grabar-Kitarović je na sastanku o onečišćenju zraka u Slavonskom Boridu rekla da rafinerija u Bosanskom Brodu nije jedini uzrok tog onečišćenja, ali je, po analizi podataka, najodgovornija za visoke razine sumporovodika i drugih tvari koje na to utječu.

Podsjetila je kako je u razgovorima s čelnicima Ruske Federacije - predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima rečeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova. Plin bi se doveo do odgovarajuće točke u Republici Hrvatskoj kako bi se rafinerija nafte u Bosanskome Brodu mogla izravno priključiti.

 Rekla je i kako su radi operacionalizacije toga dogovora protokol o suradnji prije godinu dana potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"U međuvremenu su potpisani i predugovori između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, a danas smo razgovarali o onim prijepornim pitanjima koja su još na stolu i koja su uglavnom komercijalne prirode", rekla je Grabar-Kitarović, koja je izrazila žaljenje zbog eksplozije koja se sinoć dogodila u rafineriji u Bosanskom Brodu te sućut obitelji poginulog radnika.

"Mi ćemo učiniti sve kako bismo u idućim tjednima napravili aktivnosti prema hrvatskim dionicima ovoga procesa, Plinacrou i Croduxu, a s druge strane dogovoreno je da se nastavi intenzivan kontakt s ruskom stranom", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, dodajući kako je produktovod koji će se prenamijeniti u plinovod trenutačno "u postupku dijagnostike". 

 Također je rekao kako je proteklih nekoliko mjeseci "došlo do razilaženja u komercijalnim interesima" dviju stranu te da je današnji sastanak dobar pomak "kako bi se stavovi usuglasili i učinio korak dalje". Istaknuo je kako je do kraja 2019. moguće plinoficirati rafineriju u Bosanskom Brodu. 

Po riječima glavnog direktora Zarubežnjefta Sergeja Kudrjašova, nakon sinoćnje eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu te ruske tvrtke, stanje je normalizirano i rafinerija bi ponovno trebala početi raditi u četvrtak ujutro.

"Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološkog stanja u rafineriji u Bosanskom Brodu", poručio je Kudrjašov i dodao kako je u modernizaciju njezinih pogona uloženo oko šest milijuna dolara, a u prosincu će biti spreman i novi kotao i već će biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika u zraku.

Cjelokupna prenamjena rafinerije za opskrbu plinom bit će moguća do trećeg kvartala iduće godine, najavio je i dodao kako je na sastanku bilo govora o formiranju cijena plina za opskrbu rafinerije. Istaknuo je kako se nada da će uskoro biti potpisan komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti