Općina Kiseljak ulazi u Sistem Zelene tačke

03.06.2015. 08:14 / Izvor: eKapija.ba
Općina Kiseljak ulazi u Sistem Zelene tačke

Ugovorom je predviđeno uređenje površina za uspostavu novih pet eko-otoka. Projekt će zajednički financirati Općina i Ekopak, Kiseljak trenutno broji 25 postavljenih zelenih otoka.

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić, direktorica firme Ekopak Amela Hrbat i direktor JP "Vodovod i kanalizacija" Mladen Medić potpisali su jučer ugovor kojim je preciziran ulazak Općine Kiseljak u Sistem Zelene točke, odnosno sistem za iskorištenje i reciklažu ambalažnog otpada, navodi se na internet stranici Općine Kiseljak.

Ugovorom je predviđeno uređenje površina za uspostavu novih pet eko-otoka.

Projekt će zajednički financirati Općina i Ekopak.

Kiseljak trenutno broji 25 postavljenih zelenih otoka.

Realizacijom projekta eko-otocima će biti "pokriveno" više od polovine stanovništva općine, a projektom je predviđena i edukacija građana o pravilnom odlaganju ambalažnog otpada.

Hrbat je kazala da je Općina Kiseljak 14. općina u FBiH koja ulazi u sistem Ekopaka.

"Upućujem sve pohvale Općini koja je i bez Ekopaka već krenula s odlaganjem otpada. Vjerujem da će potpisivanjem ugovora naša saradnja zaživjeti i krećemo s radom’’, rekla je Hrbat.

“Zelena tačka” stavlja se na ambalažu proizvoda, a krajnjem potrošaču daje do znanja kako nakon što proizvod bude potrošen, a ambalaža odbačena, postoji sistem koji će se za tu ambalažu pobrinuti, prikupiti je i reciklirati, umjesto da završi na deponiji ili u okolišu.

Proizvodi označeni "Zelenom tačkom" rado su viđeni na tržištima širom Evrope, jer potrošačima i poslovnim partnerima prenose poruku o društveno odgovornom poslovanju proizvođača.

Rad Ekopaka zasnovan je na najboljim EU praksama iz ove oblasti, ali i na visokim standardima poslovanja, u skladu sa standardima osnivača.

Misija Ekopaka je omogućiti ispunjavanje zakonskih obveza u skladu sa Pravilnikom za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom po najnižim održivim troškovima za sve svoje klijente.

"Izuzetno me raduje što smo jedna od 14 općina koja je ušla u sustav Ekopaka, iako smo krenuli s odlaganjem i prikupljanjem otpada, današnjim ugovorom uvelike ćemo rasteretiti otpad na području općine i krenuti s recikliranjem istoga", kazao je Mišurić – Ramljak.

Direktor JP ‘’Vodovod i kanalizacija’’ Mladen Medić, naveo je važnost potpisivanja ugovora s Ekopakom.

''Cilj je u konačnici pokriti Kiseljak zelenim otocima, pokrivenost do sad iznosi 45 posto, ostala su nam još ruralna područja općine", kazao je Medić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije