Potpisan sporazum:Počinje projekat ugradnje zvučne signalizacije za slijepe

16.06.2015. 10:16 / Izvor: eKapija.ba
Potpisan sporazum:Počinje projekat ugradnje zvučne signalizacije za slijepe

U Sarajevu je potpisan sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe na području općine Novi Grad Sarajevo ukupne vrijednosti od 55.000 KM.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, jučer su potpisali sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe na području općine Novi Grad ukupne vrijednosti od 55.000,00 KM.

Ovim projektima ozvučit će se semafori na četiri najfrekventnije raskrsnice u Nedžarićima: Ante Babića – Aleja Bosne Srebrene; Ante Babića – Adija Mulabegovića - Trg ZAVNOBiH-a; potom Safeta Hadžića – Ante Babića - X transferzale, te Ante Babića – Olimpijska.

"Pošto Grad Sarajevo nema nadležnosti, on jedino može ukazati na probleme i barijere s kojima se susreću osobe sa invaliditetom dok se kreću našim gradom. Neodgovorni trgovci, ugostitelji postavljaju razne reklamne panoe na sred ulice, te ih slijepa osoba sa štapom ne može na vrijeme otkriti, ili osobe koje su u kolicima se ne mogu, zbog nedozvoljeno postavljenih ljetnih bašti, kretati trotoarima", istakao je Komšić.

Ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo, istakao je da će ovo ministarstvo istrajati  u realizaciji ovog projekta na svim općinama Kantona Sarajevo.

"S obzirom da se na području naše općine nalazi Centar za slijepu i slabovidnu djecu i školski centar, samim tim je ovaj projekat značajan.Prošle godine smo uradili zvučnu signalizaciju za dvije raskrsnice: između dvije zgrade Školskog centra, te između zgrade Općine Novi Grad i RTV doma", istakao je načelnik Efendić.

Prema riječima predsjednika Udruženja za slijepe KS, Fikreta Zuke, ovo udruženje  već desetak godina vodi ozbiljnu aktivnost da bi se slijepim ljudima omogućilo što sigurnije i samostalnije kretanje našim gradom.

"Drago mi je da će se zvučna signalizacija raditi u početku na raskrsnicama i ulicama koje vode ka institucijama koje mi, slijepi posjećujemo, a to su općine,  Kanton, škole, udruženja. To je dobro i za nas i za grad, jer turisti kada vide da se o slijepima i uopće invalidinim osobama vodi računa, stvara se drugačija slika o našem gradu", kazao je Zuko. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije